Lawrence Cherono prolongeert titel op marathon van Amsterdam

De Keniaan verbeterde zijn eigen parcoursrecord in Amsterdam en liep 2.04.06. Michel Butter werd Nederlands kampioen.

Cherono in het Olympisch Stadion
Cherono in het Olympisch Stadion Foto Remko de Waal/ANP

Lawrence Cherono (30) is voor het tweede jaar op rij als eerste gefinisht bij de marathon van Amsterdam. De Keniaan kwam na 2.04.06 het Olympisch Stadion binnen en verbeterde zo het parcoursrecord dat hij vorig jaar zelf op 2.05.09 had gezet. Zijn marathon zondag was de snelste ooit gelopen in Nederland.

De Ethiopiërs Mule Wasihun en Solomon Deksisa werden tweede en derde. Cherono, Wasihun en Deksisa liepen een groot deel van de race met zijn drieën voorop. In het Vondelpark haakte eerst Deksisa af en nam de Keniaan daarna ook afstand van Wasihun. Wasihun finishte in 2.04.37. Deksisa zat daar vlak achter met 2.04.40.

Bijna 15.000 hardlopers deden zondag mee aan de marathon van Amsterdam. Wat doet zo’n lange afstand eigenlijk met het lichaam?

Butter Nederlands kampioen

Michel Butter finishte in 2.17.18 en werd zo Nederlands kampioen op de marathon. De renner uit Beverwijk was op voorhand al de grote favoriet voor de titel, die traditioneel aan de snelste Nederlander op de Amsterdamse marathon wordt gegeven. Vorig jaar liep Abdi Nageeye in Amsterdam een Nederlands record met 2.08.16.

Lees ook: Defar kiest nooit de makkelijke weg

Publiekstrekker Kenenisa Bekele, die als enige atleet ter wereld olympisch kampioen en wereldkampioen indoor, outdoor én veldlopen werd, was al na 30 kilometer gelost door de kopgroep. De 36-jarige Ethiopiër leek toen al niet helemaal okselfris en greep af en toe naar zijn zij. Ter hoogte van de Amstelveenseweg, op een kilometer of twee van het stadion stapte hij uit.

Bekele snelste vrouw

Tadelech Bekele was de snelste vrouw op de marathon van Amsterdam. De Ethiopische renner won in een tijd van 2.23.14. Dat was een stuk langzamer dan het parcoursrecord, dat bij de vrouwen op 2.21.09 staat. De Nederlandse titel ging voor de derde keer naar Miranda Boonstra, met een tijd van 2.42.06.

De bekende baanatlete Meseret Defar had een zeer zwaar debuut de marathon. De meervoudige wereld- en olympisch kampioene kreeg na 30 kilometer kramp waardoor het niet lukte om haar streeftijd tussen de 2.22.00 en 2.24.00 uur te halen. De Ethiopische werd achtste in 2.27.25.