Elf doden na aanslag op tweede verkiezingsdag Afghanistan

Onder de slachtoffers zijn zes kinderen. De verkiezingen zijn in delen van het land verlengd omdat de verkiezingsdag zaterdag chaotisch verliep.

Een man brengt zijn stem uit tijdens de parlementsverkiezingen op 21 oktober.
Een man brengt zijn stem uit tijdens de parlementsverkiezingen op 21 oktober. Foto Omar Sobhani/Reuters

In het oosten van Afghanistan zijn bij een aanslag met een bermbom zondag zeker elf mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn zes kinderen. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt, schrijft persbureau AP. De parlementsverkiezingen zijn in delen van het land verlengd omdat de verkiezingsdag op zaterdag chaotisch verliep. Het is voor het eerst sinds 2010 dat er parlementsverkiezingen in Afghanistan worden gehouden.

Lees meer over de onrust: In Afghanistan vecht iedereen met iedereen

Volgens de kiescommissie kunnen meer dan drie miljoen stemgerechtigden zondag nog hun stem uitbrengen. Meer dan vierhonderd stemlokalen zijn open. De verkiezingen verliepen zaterdag chaotisch na technische problemen met de kiezersregistratieapparatuur. Ook gingen veel stembureaus uren te laat open en stonden er lange wachtrijen. Volgens de plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken zijn zaterdag zeker 27 burgers omgekomen bij verschillende aanslagen in het land.

Problemen

De VN-organisatie voor Afghanistan Unama prees zaterdag de Afghanen die hun stem hadden uitgebracht, ondanks alle problemen. “Miljoenen Afghaanse burgers trotseerden veiligheidsdreigingen en wachtten uren lang om vandaag [zaterdag] hun stem uit te brengen voor een betere toekomst.” Tot nu toe was de opkomst het hoogst in de hoofdstad Kabul, in de zuidelijke provincie Uruzgan was de opkomst het laagst.

Twitter avatar UNAMAnews UNAMA News High number of #Afghans turned out today, braving security threats and waiting long hours to vote for a better future. All Afghan authorities and actors must now demonstrate commitment to safeguarding and completing credible elections. Read full statement: https://t.co/UxmtG6DhAG https://t.co/EWICbevN6s

De aanloop naar de verkiezingen was zeer onrustig. De Talibaan hadden gewaarschuwd voor aanslagen op stembureaus. Ook werden enkele parlementskandidaten vermoord.

Donderdag werden nog drie hooggeplaatste Afghaanse functionarissen doodgeschoten in de zuidelijke provincie Kandahar. Als gevolg hiervan werden de verkiezingen in die provincie uitgesteld naar aanstaande donderdag. De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt pas in december verwacht.