‘Defensie maakt gebruik van dubbel zoveel giftige chroom-6-verf’

Het gaat om nieuwe verf die gebruikt wordt bij het onderhoud van vliegtuigen en helikopters. Dat blijkt uit interne stukken ingezien door Nieuwsuur.

Een pantservoertuig op het NAVO-depot in Aadorp in Overijssel.
Een pantservoertuig op het NAVO-depot in Aadorp in Overijssel. Foto Cor Salverius

In de nieuwe grondverf die de Nederlandse luchtmacht gebruikt voor het onderhoud van vliegtuigen en helikopters, zit dubbel zoveel kankerverwekkende stof als in de oude verf. Dat blijkt uit interne stukken ingezien door het tv-programma Nieuwsuur. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat onderhoudmonteurs nog steeds werken met chroom-6, maar dat zij geen gevaar lopen. De giftige stof leidde eerder tot longkanker, neus- en bijholtekanker, maagkanker, astma en andere aandoeningen.

De interne Arbodienst deed in 2014 onderzoek naar de nieuwe verf en concludeerde dat deze meer chroom-6 bevatte. In een eindrapport uit 2015 staat:

“Daar deze coating blijkbaar in dezelfde laagdikte wordt aangebracht als de traditionele coatings zal een ‘high solid-coatinglaag’ in absolute zin meer chroom-6 bevatten”.

Volgens het ministerie van Defensie brengen de schilders de verf inmiddels in een dunnere laag aan “waardoor de hoeveelheid chroom-6 ongeveer gelijk blijft”. Eind september meldde Nieuwsuur al dat het ministerie haar medewerkers nog steeds onvoldoende bescherming biedt bij het gebruik van de giftige verf.

Lees ook: Afbrokkelende gebitten, dat komt toch niet zomaar?

‘Wij beschermen onze mensen’

In de uitzending van Nieuwsuur zei plaatsvervangend commandant der luchtstrijdkrachten Mario Verbeek dat het niet klopt dat Defensie personeel in gevaar brengt. “Wij zijn echt bezig om onze mensen maximaal te beschermen”. Verbeek bevestigde dat de nieuwe grondverf een dubbele hoeveelheid chroom-6 bevat. Dat komt omdat de leverancier van de verf oplosmiddelen eruit heeft gehaald waardoor de overige stoffen, waaronder chroom-6 toenam.

Volgens Verbeek is er geen gecertificeerd alternatief voor de onderhoudsverf aan vliegtuigen en helikopters. België en Noorwegen werken bijna geheel met chroomvrije verf. Verbeek twijfelde in de uitzending of dat daadwerkelijk plaatsvindt in België. “Ik denk dat op de hechtingslaag, dat is onderste laag diep in het verfschema, dat daar nog steeds chroom-6 zit”.

RIVM: zorgbeleid Defensie ontoereikend

In 2014 werd duidelijk dat defensiepersoneel ziek was geworden bij het onderhoud van militaire voertuigen op voormalige NAVO-depots. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde in juni dit jaar een kritisch rapport over Defensie waarin de onderzoekers stelden dat het “preventie- en zorgbeleid ontoereikend” was. Het was al in 1973 duidelijk dat er schadelijke stoffen in de verf zaten.

Na het RIVM-rapport besloot staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) dat (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden na blootstelling aan chroom-6 financieel te compenseren. De slachtoffers hebben aanspraak op individuele bedragen van 5.000 tot 40.000 euro afhankelijk van hun symptomen. Daarbovenop hebben alle medewerkers die ziek zijn geworden of hun nabestaanden sowieso recht op 3.850 euro. Oud-defensiepersoneel reageerde teleurgesteld over het geboden bedrag.