Ajax wint eenvoudig op bezoek bij Heerenveen

De Friezen maakten in eigen huis geen moment aanspraak op de overwinning: het werd 0-4. Eerder op de avond zette ook koploper PSV een monsterscore neer.

Ajax-aanvoerder Dusan Tadic juicht na de 0-3, die hij vanaf de penaltystip binnenschoot.
Ajax-aanvoerder Dusan Tadic juicht na de 0-3, die hij vanaf de penaltystip binnenschoot. Foto ANP

Ajax heeft in Friesland een afgetekende overwinning tegen sc Heerenveen behaald. De nummer twee van de eredivisie zegevierde met 4-0 in het Abe Lenstra Stadion. Voor de Amsterdammers kwamen Lasse Schöne, Hakim Ziyech, Dusan Tadic (strafschop) en Kasper Dolberg tot scoren. Na 56 minuten stond de latere eindstand al op het scorebord.

De rustige slotfase kwam Ajax goed uit. Dinsdag wacht Benfica in de Champions League en volgende week zondag komt Feyenoord op bezoek. De achterstand op PSV blijft na zaterdag vijf punten.

PSV met gemak langs FC Emmen

Dat komt omdat ook PSV zaterdagavond met ruime cijfers won. De regerend landskampioen liet FC Emmen in het Philips-stadion kansloos: 6-0. Bij rust was het al 4-0.

Gastón Pereiro en Luuk de Jong scoorden in de eerste helft allebei twee maal. De Jong deed dat beide keren met zijn hoofd. De Mexicaanse invaller Érick Gutiérrez nam in de tweede helft het vijfde doelpunt voor zijn rekening en zijn landgenoot Hirving Lozano scoorde daarna ook nog. De Jong en Lozano zijn nu samen met Kristoffer Peterson van Heracles Almelo topscorer van de eredivisie met acht doelpunten. Pereiro staat op zeven competitietreffers.

PSV heeft na negen speelronden 27 punten en kan volgende week bij FC Groningen de tiende achtereenvolgende zege behalen. Woensdag speelt de koploper eerst nog de thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur in de Champions League.

AZ verliest ook van FC Utrecht

AZ heeft ondanks een vroege voorsprong verloren van FC Utrecht. De Alkmaarders, die na een goede seizoenstart door sommigen nog werden gezien als uitdager van de topclubs in Nederland, gingen in de slotfase door een eigen doelpunt van Ricardo van Rhijn met 2-1 ten onder.

Het elftal van trainer John van den Brom opende al in de 2e minuut de score. Spits Bjørn Johnsen werkte de bal van dichtbij binnen en stond net geen buitenspel. De start van AZ was een opsteker na de ruime nederlaag in de vorige speelronde bij Ajax (5-0).

Utrecht ging in de vierde competitiewedstrijd onder leiding van trainer Dick Advocaat op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam er ook, in de 36e minuut. Urby Emanuelson scoorde.
In een open tweede helft, met kansen voor beide teams, was Utrecht door het eigen doelpunt van Van Rhijn in de 87e minuut het meest gelukkig.
AZ won één van de laatste zeven duels en heeft na negen duels twaalf punten. Ook Utrecht staat nu op twaalf punten, net als Vitesse en Excelsior.

Excelsior wint van Vitesse

Excelsior stijgt met stip in de eredivisie. De Rotterdamse ploeg, dertiende bij het begin van de negende speelronde, versloeg op eigen veld Vitesse met 2-0. Beide ploegen staan daardoor nu in de subtop op twaalf punten.

In de extra tijd kreeg doelman Sonny Stevens van Excelsior de rode kaart nadat hij invaller Roy Beerens in een judogreep had genomen. Reservekeeper Alessandro Damen stopte de strafschop van Oussama Darfalou met een fraaie duik.

(ANP)