Migranten op weg naar VS

Foto
Foto Orlando Sierra

De rugzakken en buggy’s liggen los op het dak. Twee handen pogen de bagage op haar plek te houden, maar heel hard zal de propvolle auto niet gaan. De inzittenden hoeven ook niet ver meer. Althans, niet per auto.

Het zijn Hondurezen van een zogenoemde migrantenkaravaan. Met circa tweeduizend landgenoten zijn ze sinds eind vorige week onderweg om via Guatemala en Mexico in de VS te geraken. De foto is genomen in Tucán Umán, een Guatemalteeks stadje op de grens met Mexico.

De grens is hier een rivier, de Suchiate. Er is een brug, maar daar staan Mexicaanse agenten klaar, dus dat is geen optie. De migranten zijn aangewezen op de veerlieden die per vlot clandestien mensen en smokkelwaar overzetten.

De karavanen bestaan al jaren. Midden-Amerikanen reizen zo, omdat het in groepsverband veiliger is en om aandacht te vragen voor de armoede en het geweld in hun thuislanden die hen tot deze gevaarlijke reis dwingen. Lang trokken ze relatief geruisloos voorbij.

Ze krijgen meer aandacht nu Trump naar hen uithaalt. Hij twittert dat de Amerikaanse zuidgrens mikpunt is van een „woeste aanval” door „een grote mensenstroom”, en in kapitalen: „onder wie veel criminelen”. Donderdag dreigde hij het leger naar de grens te sturen.