Leiding van Bayern eist respect van Duitse media

Bayern München De Bayern-top pikt de kritiek die de club over zich heen krijgt niet langer.

Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge (links) en clubpresident Uli Hoeness Bayern München staan pal voor hun club.
Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge (links) en clubpresident Uli Hoeness Bayern München staan pal voor hun club. Foto Marc Mueller/EPA

Boulevardkrant Bild noemt het „die absurde Abrechnung der Bayern-Bosse”. Maar ook de publieke zender ARD was niet mals in zijn commentaar: „Diese Pressekonferenz wird sich als Eigentor entpuppen.” Met de ‘absurde afrekening’ en het ‘eigen doelpunt’ werd hetzelfde bedoeld: de speciale mediabijeenkomst die de top van Bayern München vrijdagmiddag organiseerde. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge, president Uli Hoeness en technisch directeur Hasan Salihamidzic zaten schouder aan schouder om aan de Duitse media te vertellen dat ze klaar zijn met de negatieve berichtgeving over de club en zijn spelers van diezelfde Duitse media. „We accepteren onjuiste en vernederende berichtgeving niet meer”, aldus Rummenige, die de bijeenkomst „een belangrijke dag” in de Bayern-historie noemde. „We zullen onze coach, spelers en club beschermen.” Hoe de Bayern-top dat precies zal gaan doen, werd niet duidelijk.

Bayern, sinds 2013 onafgebroken kampioen van de Bundesliga, staat dit seizoen na zeven wedstrijden op de zesde plaats. De Rekordmeister verloor al twee keer, waarvan de 3-0 nederlaag, twee weken terug op eigen veld tegen Borussia Mönchengladbach, de ploeg uit Beieren op veel kritiek kwam te staan. Ook omdat een paar dagen ervoor in de Allianz Arena ternauwernood gelijk was gespeeld tegen Ajax (1-1) in de groepsfase van de Champions League.

Kritiek op internationals

De kritiek is vooral gericht op Duitse internationals als doelman Manuel Neuer en verdedigers Mats Hummels en Jerome Boateng, die afgelopen week met de nationale ploeg ook nog eens van zowel Nederland (0-3) als Frankrijk (1-2) verloren in de Nations League. Maar ook de Nederlander Arjen Robben en de Franse aanvaller Franck Ribéry worden niet gespaard.

Rummenigge noemde de kritiek op de routiniers „onbeschaamd, opruiend en respectloos”. De Bayern-voorzitter voegde daaraan toe: „Wat ik over Manuel Neuer moest lezen, daar zijn echt geen woorden voor. Hij is vier keer verkozen tot beste keeper van de wereld en heeft het voetbal veranderd.”

Bayern staat dit seizoen onder leiding van Niko Kovac. Volgens Duitse media is er veel kritiek op de werkwijze van de Kroaat. Vooral de twintig minuten durende fietssessies die Kovac zijn spelers aan het einde van elke training laat uitvoeren, zouden op veel weerstand stuiten in de selectie.

Bayern speelt zaterdag de uitwedstrijd tegen VfL Wolfsburg, dinsdag wacht in Athene het Champions League-duel met AEK. Twee overwinningen lijken harder nodig dan ooit.