‘Dit kuursap is mijn schoonmaakmiddel’

‘Gezondigd” heeft ze, zegt Saskia Siegers (44), voor natuurwinkel De Koehoorn. „Ik heb een klein pak gewone koemelk gekocht, dat is eigenlijk echt niet meer oké. Ik drink havermelk.”

Waarom is dat niet oké?

„De bio-industrie gaat niet goed om met dieren. Ik heb besloten daar niet meer aan mee te doen.”

Voor wie is die koemelk?

„Sommigen in ons gezin kunnen niet zonder. Voor hen gaat de overgang te snel. Het lukt je niet om pubers je filosofie door de strot te duwen.”

Wat koop je nog meer bij deze natuurwinkel?

„Poederdeodorant, het beste wat ik ooit heb ontdekt. Spuitbussen zijn slecht voor de ozonlaag, in rollers zit ook veel rommel. Hiervan doe je een beetje op je hand en dan onder je oksel. Beter voor je huid, zweetklieren, de natuur. Voor alles eigenlijk.”

Wat zit er in die ‘Cocktail Kuursap’?

„Tomatensap, pastinaak, rode biet, uien. Dat is lekker voor m’n darmen. Ik merk dat als ik goed voor de binnenkant van m’n lijf zorg, ik meer energie heb.

„M’n dochter drinkt het ook, als ze brak is na een festival. Knapt ze van op. Als ik zelf heb gezondigd, dan is dit echt een schoonmaakmiddel voor je lijf.”

Wel duur, zo’n natuurwinkel.

„Ik moet schipperen. Als ik wat meer geld heb, dan koop ik wat meer hier. Hier weet je zeker dat alles lekker, goed voor de wereld en met zorg bereid is. Hier doen ze niet mee aan de doordenderende industrie, aan de chaos.”