Chaos en doden bij Afghaanse verkiezingen

Bij de parlementsverkiezingen in Afghanistan zouden vijftien doden zijn gevallen bij explosies rond stembureaus.

Een vrouw brengt haar stem uit in een stembureau in Kabul.
Een vrouw brengt haar stem uit in een stembureau in Kabul. Foto Jawad Jalali / EPA

Bij de parlementsverkiezingen in Afghanistan zijn volgens persbureau Reuters zaterdag zeker vijftien doden gevallen. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op bij een stembureau in het noorden van de hoofdstad Kabul. De aanslag is nog niet opgeëist, maar aangenomen wordt dat de Talibaan verantwoordelijk zijn.

Daarbij braken er volgens Reuters op verkiezingsdag in ten minste drie provincies gevechten uit tussen de Talibaan en Afghaanse veiligheidstroepen. De Talibaan controleren grote gebieden van Afghanistan. De terreurbeweging had voorafgaand aan de verkiezingen volgelingen opgeroepen niet deel te nemen aan de verkiezingen. Die zijn in de ogen van de Talibaan opgelegd door het buitenland. De terreurorganisatie waarschuwde daarnaast aanslagen te zullen plegen op stembureaus.

Om de veiligheid van de kiezers zo goed mogelijk te waarborgen zijn tienduizenden Afghaanse politieagenten en militairen ingezet.

Chaotische organisatie

De verkiezingen van zaterdag worden overschaduwd door een chaotische organisatie, beschuldigingen van corruptie, stembusfraude en uitstel van de verkiezingen in de strategische zuidelijke provincie Kandahar.

De belangrijkste zorgen hebben betrekking op technische problemen met de kiezersregistratieapparatuur. Ook gingen veel stembureaus uren te laat open en staan er lange wachtrijen. In reactie op die berichten kondigde de verkiezingscommissie aan dat de stembusgang wordt verlengd en dat mensen in sommige kiesdistricten ook zondag hun stem nog kunnen uitbrengen.

De uitstel van de verkiezingen in Kandahar is het gevolg van de moord op de politiebaas van die provincie donderdag. De stembusgang zal daar nu pas over een week plaatsvinden.

Kandidaten vermoord

Zo’n 8,8 miljoen Afghanen hebben zich geregistreerd om hun stem uit te brengen. Maar veel van die registraties zouden frauduleus zijn. Ook werden in aanloop naar de verkiezingen al enkele parlementskandidaten vermoord.

Zo’n 2.500 Afghaanse politici strijden om 249 parlementszetels in het Lagerhuis. Het parlement heeft in Afghanistan relatief weinig macht, schrijft Reuters. Al ratificeert het wel de wetten in het land. De uitslag van de verkiezingen wordt pas over een week of twee verwacht.