Recensie

Recensie

Weinig kleding in museum voor duurzame mode

Presstigieux

Vorige week was het Dutch Sustainable Fashion Week. In Valkenburg werd een prijs voor duurzame mode uitgereikt, in Amsterdam waren duurzame modeshows en aan het Rokin werd de Fashion For Good Experience geopend. Dat is een „interactief museum” dat de ogen van consumenten wil openen over de mode-industrie en wil laten zien hoe zij „een positieve impact” kunnen hebben op de industrie. Behalve het drie verdiepingen tellende, gratis toegankelijke museum zijn in het gebouw ook bedrijfjes gevestigd die zich bezighouden met duurzame mode. Fashion For Good is een initiatief van C&A Foundation, gesteund door Adidas en PVH, moederbedrijf van internationale modemerken.

Voor een museum dat mode als onderwerp heeft, is opmerkelijk weinig kleding te zien. Behalve in de winkel op de begane grond is er maar een handjevol kledingstukken te vinden: wat T-shirts, een sobere jurk van natuurlijkgeverfde biokatoen van Stella McCartney, een ondraagbaar hesje van paddestoelenwortels.

Wel krijg je aardig wat informatie. Het productieproces van een T-shirt wordt uitgelegd, er is wat geschiedenis over de confectie-industrie, en een korte film over de slechte omstandigheden waarin de bijna altijd vrouwelijke textielarbeiders moeten werken. Daartegenover staan initiatieven als een herbruikbare postzak voor online aankopen en nieuwe materialen, zoals ‘leer’ van appelschillen.

Overal staan bordjes die vertellen wat je als consument kunt doen om mode minder belastend te maken (zelf kleding maken, een tas meenemen als je gaat winkelen). Wie zijn bij de ingang verstrekte armband voor zo’n bordje houdt, hoort een piepje: dan heb je je gecommitteerd. Een lijst met de drie belangrijkste voornemens krijg je desgewenst gemaild.

Leuk om te weten natuurlijk, dat je met een keer koud wassen per week op jaarbasis de CO2-uitstoot van 123 kilometer autorijden bespaart, maar heel hoopgevend is het nou ook weer niet. En dat geldt eigenlijk voor het hele, al met al nogal karig ingerichte museum. Initiatieven om de modewereld duurzamer te maken zijn er volop, maar het is duidelijk dat de meeste vooralsnog druppels op een gloeiende plaat zijn.