Volleybaldames lopen finale WK mis

In Japan was Servië met 3-1 te sterk. Zaterdag kan nog brons gepakt worden.

Celeste Plak namens Nederland aan het net.
Celeste Plak namens Nederland aan het net. Foto Koji Sasahara/AP

Het Nederlandse damesteam heeft op het WK volleybal de halve finale met 3-1 verloren van Servië. Vooral de vierde en laatste set in het Japanse Yokohama was erg spannend.

Tijdens de eerste twee sets gingen de landen gelijk op, beide wonnen er één. Het net iets betere Servië won de derde set vervolgens afgetekend, om in de vierde het matchpoint te verzilveren: 22-25 28-26 19-25 23-25. Bondscoach Jamie Morrison was desalniettemin trots en noemde de halve finale tegenover Ziggo Sport de beste Nederlandse wedstrijd van het toernooi:

“En wat hebben we gevochten. Steeds weer kwamen we terug. Jammer dat het niet genoeg was.”

Winst tegen de Servische vrouwen was uniek geweest, omdat de Nederlandse vrouwen niet eerder een medaille wonnen op een mondiaal eindtoernooi. Dat kan overigens nog steeds: zaterdag speelt Nederland om het brons tegen Italië of China. Tegen dat laatste land verloor Nederland twee jaar geleden de halve finale op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.