Verdwijning Khashoggi

Aantal EU-landen schort politiek contact op

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi Foto AP

Steeds meer westerse politici annuleren deelname aaneen internationale conferentie in Saoedi-Arabië in verband met de vermoedelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Een aantal Europese landen, waaronder Nederland, heeft afgesproken dat er voorlopig geen politieke contacten zullen zijn met het Saoedische regime. Handel drijven mag wel. Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en collega’s uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben afgezegd. Ook de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin heeft de reis geannuleerd. Saoedi-Arabië heeft laten weten de conferentie gewoon te laten doorgaan.

Premier Rutte zei in Brussel dat hij er bij zijn Europese collega’s op heeft aangedrongen, net zoals Nederland, een vrij restrictief beleid te voeren bij het leveren van wapens aan Riad. Amnesty International riep Nederland op het beleid ten aanzien van Saoedi-Arabië fundamenteel te herzien. Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft de Nederlandse stille diplomatie „geen enkel positief effect gehad”.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei dat Riad nog een paar dagen moet krijgen om onderzoek te doen naar de zaak. Het Saoedisch koningshuis ontkent elke betrokkenheid. Uit Turks onderzoek zou blijken dat Khashoggi in het Soedische consulaat in Istanbul is vermoord door een doodseskader uit Riad. De moordenaars zouden bekenden zijn van de Saoedische kroonprins.

Volgens de Franse krant Le Figaro is de inner circle van de Saoedische koninklijke familie, de Raad der Wijzen, bijeengekomen voor crisisberaad.

Zijn laatste column pagina 18