Tien jaar cel en tbs met dwang voor willekeurig neerschieten student

In oktober 2017 werd een 21-jarige student in Groningen neergeschoten, ogenschijnlijk willekeurig. Hij is blijvend verlamd geraakt.

De student fietste naar huis vanaf de Groningse binnenstad.
De student fietste naar huis vanaf de Groningse binnenstad. Foto GinoPress/ANP

De Groninger Azim A. is vrijdag veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het neerschieten van een 21-jarige student in Groningen. Het slachtoffer raakte hierdoor permanent verlamd aan zijn onderlichaam. A. heeft geen verklaring gegeven voor zijn actie. Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor poging tot moord, A. is nu veroordeeld voor poging tot doodslag.

Het incident gebeurde in de nacht van 14 op 15 oktober 2017. Het 21-jarige slachtoffer, Sidney Ruiter, fietste van de binnenstad via de Korreweg naar zijn huis. Tijdens zijn fietstocht werd hij aangesproken door drie mannen die hem uitnodigden voor een drankje. Toen Ruiter stopte, vielen de mannen hem aan en schoot A. hem in zijn lies. De student rende weg en werd nog viermaal beschoten, twee kogels raakten hem in zijn rug.

Angst en onveiligheid

De rechtbank rekent het Azim A. zwaar aan dat hij Ruiter willekeurig neerschoot. Hiermee heeft hij “mensen veel schrik aangejaagd en tot op de dag van vandaag gezorgd voor gevoelens van angst en onveiligheid”. Ook neemt de rechtbank het A. kwalijk dat hij zich heeft beroepen op zijn zwijgrecht: “hij heeft geen enkele verantwoordelijkheid genomen”.

Uit het strafrechtelijk onderzoek zou bovendien gebleken zijn dat A. heeft overwogen naar het ziekenhuis te gaan waar zijn slachtoffer opgenomen was, om hem hier alsnog om het leven te brengen. Ook zou A. na zijn arrestatie nog meer strafbare feiten hebben gepleegd, hij bedreigde onder meer twee getuigen.

Handlangers veroordeeld, een vrijspraak

Kort na de beschieting werden twee verdachten aangehouden. Azim A. hield zich verborgen en kon pas op 6 november gearresteerd worden. In de woning waar hij werd gevonden, waren op dat moment nog twee mannen aanwezig, zij zijn ook opgepakt.

De rechtbank van Groningen heeft zich vrijdag ook uitgesproken over de handlangers van A. De mannen die op de noodlottige nacht aanwezig waren, krijgen respectievelijk een celstraf van zes maanden (waarvan drie voorwaardelijk) en een taakstraf van 160 uur plus drie maanden voorwaardelijke celstraf. Een van de mannen in het huis waar A. schuilde moet 120 uur taakstraf uitvoeren, de ander is vrijgesproken.

Het incident vond plaats in de buurt van het Bernoulliplein.