Zeker 58 doden bij ernstig treinongeluk India

De slachtoffers waren bezoekers van een religieus hindoefestival en werden daar overreden door een trein.

Een echtpaar zoekt in de menigte naar hun zoon.
Een echtpaar zoekt in de menigte naar hun zoon. Foto Raminder Pal Singh/EPA

Bij een treinongeluk in het noorden van India vrijdag zijn zeker 58 mensen om het leven gekomen. Dat meldt de Indiase politie, aldus persbureau AP. De slachtoffers waren bezoekers van een religieus hindoefestival en werden daar overreden door een trein. Er vielen ook tientallen gewonden.

Tijdens het ongeval zouden de slachtoffers naar een vuurwerkshow hebben gekeken in een buitenwijk van de noordelijke stad Amritsar. Daarbij vond onder meer de verbranding plaats van het beeld van de boosaardige koning Ravana.

Vonken van het vuurwerk zouden richting het publiek zijn gevlogen. Toeschouwers weken daarop uit naar de rails om de vonken te ontwijken, maar daarbij zouden ze een met hoge snelheid naderende trein uit Jalandhar over het hoofd hebben gezien. Het geluid van de trein zou zijn overstemd door de vuurwerkknallen.

Kritiek op spoorwegautoriteit

Bezoekers zijn woedend op de spoorwegautoriteit, die onvoldoende maatregelen heeft getroffen qua veiligheid rondom het festival. Treinongelukken komen relatief vaak voor in India, maar vermoedelijk is het ongeluk van vrijdag een van de dodelijkste van de afgelopen jaren.

Het voertuig zou na het ongeluk niet zijn gestopt. Het is onduidelijk hoeveel gewonden er precies zijn gevallen, in ieder geval zestig slachtoffers zijn opgenomen in het ziekenhuis. Zeker dertig lichamen zijn al geborgen. Minister-president Narendra Modi spreekt via Twitter zijn condoleances uit aan de nabestaanden van de slachtoffers. Hij spreekt van een “hartverscheurend ongeval”.