Openbaar Ministerie

Geen vervolging van spirituele woongroep na dood huisgenoot

Het Openbaar Ministerie gaat de leden van een Utrechtse woongroep niet vervolgen voor betrokkenheid bij de dood van hun huisgenoot. Dat maakte het OM donderdag bekend. Vorige jaar overleed in het pand van de woongroep een vrouw aan ondervoeding. De leden van de groep hanteren een levenswijze waarbij zij zo min mogelijk eten. De huisarts van het slachtoffer had na het overlijden alarm geslagen omdat de vrouw ernstig was vermagerd. Het OM heeft besloten af te zien van vervolging omdat niet kon worden vastgesteld dat de drie verdachten verantwoordelijk zijn voor de dood van de vrouw. Er was geen sprake van „een ongeoorloofde vorm van dwang met betrekking tot het voedingspatroon”. Ook is er geen bewijs dat de huisgenoten tekort zijn geschoten in hun zorgplicht. (NRC)