Geen M of V maar X: eerste sekseneutrale paspoort uitgereikt

De 57-jarige Leonne Zeegers krijgt deze vrijdag op het stadhuis van Breda het eerste Nederlandse paspoort met een neutrale ‘X’ als geslachtsaanduiding overhandigd. In mei oordeelde de rechter in Roermond dat de tijd rijp was voor een geboorteakte waarin niet staat dat iemand man of vrouw is. Zeegers, die werd geboren met ambivalente geslachtskenmerken, had hierover een rechtszaak aangespannen.

Na haar geboorte lieten haar ouders bij de burgerlijke stand noteren dat ze een jongetje hadden gekregen, later bleek dat Zeegers zich niet zo voelde. Ze ging vervolgens jarenlang als vrouw door het leven, maar bleek zich uiteindelijk man noch vrouw te voelen. Dit voorjaar kreeg zij als eerste Nederlander het recht officieel sekseneutraal te zijn.

Nadat deze zomer al een nieuwe geboorteakte werd opgemaakt, krijgt Zeegers – die de voorkeur geeft aan het vrouwelijke voornaamwoord – nu dus ook een nieuw paspoort. Ze is trots, zegt ze. „Mensen in een soortgelijke situatie kunnen gebruik maken van de jurisprudentie die er nu is.”

Tegelijkertijd hoopt ze dat uiteindelijk een grotere groep Nederlanders baat zal hebben bij de uitspraak. „Dat je niet per se interseksueel hoeft te zijn, maar ook neutraal door het leven mag gaan als je je zo vóélt.”

Wat Zeegers betreft wordt het formele onderscheid tussen man en vrouw op den duur helemaal afgeschaft. „In mijn ogen zijn we allemaal gelijk: mannen, vrouwen en iedereen daar tussenin. Maar for the time being is de X een goede oplossing.”