Frans Pieter wilde weten waarom

Fotograaf en auteur maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Gepensioneerd technicus Frans Pieter van Houten (68, links) werd begin 1954 samen met broer Kees (65, gepensioneerd marketing- en salesmanager) en zus Marianne (71, gepensioneerd voorlichter) gefotografeerd in de Sanderijnstraat 39 in Amsterdam.

„Het was een professionele fotograaf. Hij kwam bij ons thuis. Kees was een half jaar oud. Moeder had onze kleren gemaakt. Voor hun huwelijk in 1941 werkte ze als coupeuse. Later pakte ze dit weer op. Vader werd na de oorlog ambtenaar bij De Nederlandsche Bank. Ze woonden al in Amsterdam-West. In 1955 verhuisden we naar de Sara Burgerhartstraat, weer nieuwbouw en destijds grenzend aan de polder. Met Slotermeer, Geuzenveld en Osdorp raakte die uit zicht. Onze jeugd was vol van heigeluiden. ‘Als Fransje een hand geeft, dan weet je het,’ zei mijn vader over mijn stevige handenschudden. Dat deed ik al als jongetje. Hij noemde mij ook het ‘waarom-figuur’. Ik vroeg door, wilde weten waarom. Die nieuwsgierigheid heb ik nog. Ik denk vaak, er zit meer achter en vraag dan door. Volgens Marianne had moeder dat ook. Zij zocht de dingen goed uit: bijvoorbeeld wat de beste school was. Ze was creatief in huis: schilderde alles zelf. Ook regelde ze baantjes voor ons. De buitenwereld was sterk verzuild, maar onze opvoeding was vrij. Er waren regels, maar wel ruime. Wij hadden een fijne jeugd met ouderlijke aandacht. Doordat het geluk destijds in ons wortelde, konden we in ons verdere leven meer aan. Dat vinden we alle drie. Als je ouder wordt, waardeer je dat meer. Aanvankelijk ervaar je gelijkenissen met ouders als onzin. Dan accepteer je ze. Om er uiteindelijk zelfs trots op te zijn. Waarom dat zo gaat? Goeie vraag, maar geen idee.”

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@ gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.