De groene braindrain: Nederlandse cannabistelers trekken naar Canada

Legale wietteelt Door legalisering bloeit de wietindustrie in Canada. Illegale telers verlaten Nederland. „Daar kunnen ze wel een hypotheek krijgen.”

Woensdag gaf Canada de wiet vrij. In de aanloop groeiden cannabistelers als Aurora, Canopy en Tilray uit tot miljoenenbedrijven met beursnoteringen.
Woensdag gaf Canada de wiet vrij. In de aanloop groeiden cannabistelers als Aurora, Canopy en Tilray uit tot miljoenenbedrijven met beursnoteringen. Foto: Chris Young/The Canadian Press

Toen Joachim Helms van de Amsterdamse coffeeshopketen The Green House Company voor het eerst op visite ging bij een Canadese kwekerij, vielen hem twee dingen op. Allereerst: kassen zo groot als voetbalvelden, waar cannabis op industriële schaal werd geteeld – allemaal in volledige openheid. Het kon niet meer verschillen met Nederland.

En tegelijkertijd was het ook weer niet zó anders. „Ik zag buiten busjes staan met Nederlandse elektriciens”, zegt Helms. „Binnen bleek dat de droogrekken Nederlands waren, net als potjes en kweekgrond. Complete kassen worden hier door Nederlandse bedrijven opgeleverd.”

Woensdag gaf Canada de wiet vrij. In de aanloop groeiden cannabistelers als Aurora, Canopy en Tilray uit tot miljoenenbedrijven met beursnoteringen. De marktwaarde van de Canadese cannabissector beloopt tientallen miljarden.

Dat trekt ook Nederlandse ondernemers. Zo kondigde The Green House Company in november 2017 een joint venture aan met Canopy. Helms: „Je kunt wel 400 miljoen euro op de bank hebben, maar dat betekent niet dat je goede wiet kunt kweken. Ze hadden een grote kweekfaciliteit, en die liep niet lekker. We trainen nu lokale telers in de wietteelt, in ruil voor een meerderheidsbelang in het bedrijf.”

Lees ook: Groene koorts neemt Canada in zijn greep

Het product komt als Green House-wiet op de markt. Want ook al kan Nederland geen wiet exporteren – laat staan legaal telen – het heeft wél een reputatie dankzij vier decennia coffeeshops. „Een legale markt heeft merken nodig”, zegt Nicole Maalsté, auteur van het boek De Wietindustrie. „Je hebt nu een nieuwe markt waar je je wil onderscheiden, en Nederlandse brands zijn al bekend.”

Vooralsnog is The Green House Company de enige coffeeshop die zo in Canada actief is. The Bulldog uit Amsterdam is ook present in het land, maar alleen met een skiresort waar (vooralsnog) geen gram wiet wordt verkocht.

Vooral de Nederlandse tuinbouwsector verdient veel geld aan cannabis. Het Bredase Meteor Systems levert inmiddels twee jaar irrigatiesystemen aan Canadese cannabistelers. Kassenbouwer Bosman van Zaal leverde onlangs een volledig ingerichte kas op in Ontario. En Gavita, producent van kweeklampen, kreeg in 2016 een injectie van 120 miljoen dollar van het Amerikaanse Scotts Miracle-Gro, dat zich steeds meer richt op de cannabissector.

Maalsté ziet Nederland op achterstand raken door de ontwikkelingen in Canada. Den Haag steggelt over de uitvoering van het wietexperiment, dat zo’n vier jaar moet duren voordat van legalisering sprake kan zijn.

Intussen lijkt een groene braindrain op gang te komen. Maalsté: „Illegale telers vertrekken naar Canada. Daar kunnen ze wel een hypotheek krijgen, omdat ze daar hun geld legaal verdienen. We verliezen knowhow.”