Brieven

Brieven 19/10/2018

Corps (1)

‘Niet met mij’

Het treurigste van alle misstanden in sommige studentenverenigingen is toch dat deze jonge studenten, veelal later leiders in maatschappelijke posities, zich zo laten behandelen en vernederen om ergens bij te mogen horen (Bij Minerva halen de tijden de mores in, 15/10). Dat getuigt al van mentale zwakte en uit zich ook in de misstanden die we overal zien in organisaties. De goede mannen en vrouwen zeggen ‘niet met mij’ en doen er wat aan, of vertrekken.

Corps (2)

Vriendschap, geen angst

Ik ben verbijsterd dat deze toestanden gebeuren bij de Leidse Studenten Vereniging Minerva, waar ik in de jaren zeventig met zoveel plezier lid ben geweest. Welke zieke geesten bedenken bilnaad-atten, naakt door poep en pies kruipen en andere ongelofelijke zaken? Vaak wordt als argument gehanteerd dat dit nodig zou zijn om een band te kweken. Nonsens! Vriendschap is gebaseerd op respect en vertrouwen, niet op een gedeelde ervaring van angst, schaamte en vernedering.

Corps (3)

Parmantig

De leden die zich aan uitwassen schuldig maken verpesten het voor de rest. In schril contrast met de verstandige aanpak van de universiteitsbestuurders staat het stuk van Van Olffen en Ten Have (Corporale studentenverenigingen moeten leden toelaten door loting, 17/10). De hooggeleerde prietpraat van de twee organisatiedeskundigen duidt erop dat ze geen kennis en besef hebben van studentencorpora. Er zijn veel commissies, besturen, subverenigingen, waarin leden zich op vele gebieden kunnen ontwikkelen tot waardige professionals. Om nu deze structuren met hun wetenschappelijk geformuleerde vijf punten plat te walsen, is het kind met het badwater weggooien. Om achter het bureau te gaan zitten bedenken hoe een lang bestaande structuur, met inderdaad wat zeer ernstige uitwassen, moet worden gereorganiseerd zonder van de lagen en onderdelen op de hoogte te zijn, is wel heel parmantig.


oud-voorzitter stichting reünisten USC

Italië

Machiavellisten

‘Een begroting van het volk’, zo noemen de leiders van Lega en de Vijfsterrenbeweging hun plannen om de Italiaanse economie te stimuleren nadat voorgaande regeringen in hun ogen te lang aan de leiband van Brussel hebben gelopen (Italië neemt voorschot op ‘ander Europa’, 17/10). De beloften om de pensioengerechtigde leeftijd fors te verlagen en een soort basisinkomen in te voeren moet veel Italianen, met name de vele ouderen onder hen, als muziek in de oren klinken. Ook Salvini’s maatregelen om bootvluchtelingen te stoppen, zal tot de verbeelding spreken van velen die vrezen voor verlies van de ‘Italiaanse identiteit’. Ook Mussolini en Hitler voerden een progressieve sociale politiek – zoals kinderbijslag en betaalde vakantie – om zich te verzekeren van een grote kiezersaanhang. Begrotingstekorten werden daarbij voor lief genomen. En van internationale afspraken, trokken zij zich evenmin wat aan. De populisten in Italië kijken met evenveel minachting naar de EU als Mussolini naar de Volkenbond. Het belang van de eigen natie en bevolking staat tenslotte voorop en om dit doel te bereiken lijkt voor machiavellisten als Salvini en Di Maio alles geoorloofd.

VW en Audi

Sjoemelparadijs

Nederland heeft Volkswagen een boete opgelegd van 450.000 euro; in Duitsland 1 miljard euro. Is dat omdat er in Nederland ‘slechts’ 160.000 VW-sjoemeldiesels zijn teruggeroepen en in Duitsland 11 miljoen: bijna 70 keer meer. Maar de Duitse boete is ruim 2.000 keer de Nederlandse. Nu Audi volgens NRC (16/10) in Duitsland voor 800 miljoen schikt, gaat onze overheid nu wel een serieuze boete opleggen? Of laat Rutte en zijn partij zich hier ook leiden door de angst voor mogelijk negatieve gevolgen voor het ondernemersklimaat door het beboeten van machtige bedrijven? En zet de ‘vroemvroempartij’ Nederland andermaal neer als een paradijs voor sjoemelbedrijven?