Boek met nepspeech van Balkenende uit de handel

Het boek De 50 mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toespraken lag nog maar net in de vitrine, maar moet nu al weer uit de boekwinkels worden gehaald. Daartoe heeft uitgever Just Publishers besloten toen bleek dat een van de toespraken helemaal niet uitgesproken is. Het gaat om een speech over de Gouden Eeuw die toegeschreven was aan oud-premier Jan Peter Balkenende.

De tekst in het boek is afkomstig van een links-activistische website, ontdekte Trouw. De aanstootgevende woorden zouden satirisch bedoeld zijn. In het verhaal wordt het VOC-tijdperk verheerlijkt en worden omstreden Nederlanders als Jan Pieterszoon Coen en Michiel de Ruyter als helden bestempeld. „Zij hadden die koopmansgeest en ondernemingszin, die VOC-mentaliteit: als je iets wilt bezitten, dan maak je het tot je eigendom. (...) Zij boden veel inheemsen een nieuwe uitdaging. Op het land dat wij voor hen ontwikkelden, of in het hiernamaals.”

Volgens Hans van Maar van Just Publishers, uitgever van De 50 mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toespraken, zijn 1.250 boeken met de fout gedrukt, bijna 500 hiervan lagen sinds vorige week in de winkel. Van Maar noemt de gebeurtenis vrijdagochtend „een enorme domper”. Hij heeft zijn excuses aan geboden aan oud-premier Balkenende. (NRC)