Besmetting

Onderzoek naar legionella bij biologische waterzuiveringen

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) laat het RIVM de verspreiding van legionella door biologische waterzuiveringsinstallaties onderzoeken. Dat schreef ze donderdag aan de Kamer. In de omgeving van twee biologische installaties in Noord-Brabant hebben in 2016 en 2017 opgeteld circa twintig mensen een (niet-fatale) legionellabesmetting opgelopen. Vorige maand kwam het RIVM erachter dat in de biologische zuiveringen legionellabacteriën kunnen ontstaan, die zich via waterdruppeltjes naar mensen kunnen verspreiden. Wie de druppeltjes inademt, kan besmet raken en een ernstige, mogelijk zelfs fatale longontsteking oplopen. Via het onderzoek wil de minister risicofactoren vaststellen. Nederland telt ruim tweehonderd biologische waterzuiveringsinstallaties. (NRC)