Reportage

Zomer in oktober

In oliebollen heeft nog even niemand zin bij deze temperaturen

De oliebollenkraam bij station Sloterdijk, begin deze week.
De oliebollenkraam bij station Sloterdijk, begin deze week. Foto Nick Somers

Het zijn misschien wel de enige Amsterdammers die niet blij zijn met het zomerse herfstweer van de laatste weken: de oliebollenverkopers. Sinds 1 oktober staan de Hollandse Gebakkramen weer op verschillende plekken in de stad. Maar ja, weinig mensen krijgen zin in een oliebol of appelflap bij 20 graden.

De verkoopster van de Hollandse Gebakkraam op het Marie Heinekenplein draait er niet omheen. „Het is een drama.” Ze zit achterin de kraam op een hoge kruk voor zich uit te kijken. De frituur is niet eens aan – wat er nu in de vitrine ligt, komt toch niet op. „We gooien heel veel weg”, vertelt ze. „Mensen associëren onze producten echt met koud weer. Als het warm is, heeft niemand zin in een bananenbol.” Terwijl de terrassen op het plein overvol zitten, lijkt niemand geïnteresseerd in de zoete, vettige lucht die opstijgt uit de oliebollenkraam.

Op de Kinkerstraat gaat het niet veel beter. „Met deze temperaturen hebben we veel minder aanloop”, zegt de hoogblonde verkoopster daar, terwijl ze verse wafels belegt met room en chocoladesaus. „Pas als het kouder wordt, gaan mensen denken aan chocolademelk, erwtensoep en ja, aan oliebollen.” Maar dat zit er nu dus even niet in.

Wél redelijk druk is het bij de kraam op het Museumplein – het plein met de I amsterdam-letters. Daar rekenen vier Britse meiden een grote zak Berliner bollen af; erachter staat een Amerikaans stel al klaar met euro’s in de handen, de blik gericht op de rozijnenbollen. Ja, het zijn vooral toeristen waar ze het van moeten hebben met dit weer, zeggen de verkoopsters. Wat voor weer het ook is, zij willen niet naar huis zonder een authentic Dutch pastry geproefd te hebben.

Helaas blijven die groepjes buitenlanders op het Marie Heinekenplein en de Kinkerstraat uit: op beide locaties staat helemaal niemand. Ja, één Japanner koopt een appelbeignet op het Heinekenplein – maar daar gaan ze deze herfst niet mee doorkomen. De weersverwachting wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden, zegt de verkoopster. „Volgens mijn broer wordt het vanaf volgende week eindelijk minder.”