In beeld

Migrantenkaravaan wekt weer de toorn van Trump

Een zogenoemde 'karavaan' van voornamelijk Hondurese migranten is onderweg naar de Verenigde Staten. Via Guatemala, waar ze nu zijn, willen ze via Mexico aan de Amerikaanse zuidgrens geraken. Net als bij een soortgelijke karavaan eerder dit jaar, grijpt de Amerikaanse president de tv-beelden aan om zijn strenge asiel- en grensbeleid te verdedigen.
Opnieuw is een zogenoemde migrantenkaravaan van Midden-Amerikanen op weg gegaan naar de Verenigde Staten. Hier loopt de stoet mensen over een snelweg in Guatemala.
Orlando Estrada/AFP
Circa 1.500 tot 2.000 Hondurezen ontvluchten de armoede en het bendegeweld in hun land. Ze reizen nu, grotendeels te voet, via Guatemala naar Mexico. Vandaaruit willen ze doorreizen naar de noordgrens met de VS, in de hoop hier asiel te kunnen krijgen.
Jorge Cabrera/Reuters
Sommige migranten liften een deel van de reis mee op vrachtwagens. De reis zal enkele weken duren.
Edgard Garrido/Reuters
Het fenomeen van de georganiseerde migrantenkaravaan bestaat al jaren. Ze trekken echter meer aandacht nu de Amerikaanse president Trump zich er ferm tegen uitspreekt. Dit voorjaar greep Trump de tv-beelden van een soortgelijke karavaan aan om duizenden reservisten van de Nationale Garde naar de zuidgrens te sturen.
Esteban Biba/EPA
Ook deze week heeft Trump weer uitgehaald naar de migranten. Hij dreigde Honduras en Guatemala geen ontwikkelingshulp meer te geven als die landen de karavaan niet tegenhouden. In Guatemala hield de politie de karavaan deze week enkele uren staande, maar de migranten konden vervolgens hun weg weer vervolgen. Midden-Amerikaanse overheden hebben onderling een akkoord waaronder hun burgers zich vrij door elkaars landen kunnen bewegen.
Jorge Cabrera/Reuters
Voor de regering-Trump zijn de beelden van de karavaan politiek aantrekkelijk. Ze illustreren de stelling dat de Amerikaanse zuidgrens onder de voet zou worden gelopen door migranten. Trump tipte zijn Republikeinse partijgenoten dan ook dat de karavaan ,,een geweldig thema" kan zijn in hun campagnes voor de tussentijdse congresverkiezingen, begin november.
Jorge Cabrera/Reuters
Ook de vorige karavaan bestond vooral uit Hondurezen. Het kleine Midden-Amerikaanse land kampt met geweld van straatbendes. Veel ouders met jonge kinderen ontvluchten het land uit vrees dat ook hun kroost geronseld wordt door de bendes.
Johan Ordonez/AFP
De bendes in Honduras maken zich ook schuldig aan afpersingspraktijken. Kleine ondernemers in de informele sector moeten een deel van hun dagwinst afdragen aan de bendeleden.
Orlando Estrada/AFP
Daarnaast kampt Honduras met een politieke crisis sinds de zittende rechtse president Juan Orlando Hernández zich eind vorig jaar op omstreden wijze liet herkiezen. Eigenlijk was een tweede ambtstermijn niet toegestaan en bij een hertelling van de stembusgang vond zeer waarschijnlijk fraude plaats.
Jorge Cabrera/Reuters
Ondanks deze omstreden herverkiezing en het harde ingrijpen van ordetroepen tegen demonstraties van de oppositie, schaarde Washington zich achter de rechtse president. Volgens de linkse oppositie hebben de VS de komst van de migranten daarmee deels aan hun eigen beleid te danken.
Orlando Estrada/AFP
Na Trumps aantreden, begin 2017, daalde het aantal migranten aan de Amerikaanse zuidgrens. Maar dit jaar meldden zich er weer meer.
Marvin Recinos/AFP
Asiel aanvragen in de VS is wel moeilijker dan voorheen. Onder Trumps voorganger Obama meldden Midden-Amerikaanse families zich bij grensposten of ze staken clandestien de grens over en lieten zich dan inrekenen door grenswachters. In afwachting van hun procedure, die door overbelasting van de asielrechtbanken jaren kan duren, konden ze dan in de VS bij familie blijven.
Marvin Recinos/AFP
Onder Trump is het beleid aangescherpt. De grensposten sturen asielzoekers weg en de families die illegaal de grens oversteken worden langer vastgezet en sneller gedeporteerd. Aanvankelijk werden ouders en kinderen daarbij gescheiden. Na een storm van internationale kritiek is dit beleid gestaakt.
Jorge Cabrera/Reuters
Door de Amerikaanse bureaucratie zijn enkele honderden kinderen maanden later nog steeds niet herenigd met hun familie. Ook worden ouders en kinderen regelmatig afzonderlijk van elkaar gedeporteerd naar hun thuisland.
Edgard Garrido/Reuters
Het verklaarde doel achter het scheiden van de migrantenfamilies - afschrikken - is tegelijkertijd allesbehalve toegestaan. Deze maand suggereerde Trump dat hij het apart detineren van ouders en kinderen via een omweg wil proberen te hervatten. Volgens de Amerikaanse president zijn de kinderen en de volwassenen vaak helemaal geen familie van elkaar. De minderjarigen zouden misbruikt worden door migranten om hun kansen op asiel te vergroten, stelde hij.
Johan Ordonez/AFP
Van de volwassenen en kinderen die eerder dit jaar gescheiden werden, waren de meesten echter wel degelijk familie van elkaar. Nieuwe families laten zich, getuige de nieuwe karavaan, vooralsnog niet afschrikken door het strengere Amerikaanse grens- en asielbeleid.
Johan Ordonez/AFP