Verdwenen journalist

Minister Hoekstra (Financiën) definitief niet naar Saoedi-Arabië om zaak-Khashoggi

Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) heeft zijn bezoek van volgende week aan de investeringsconferentie in Saoedi-Arabië definitief afgezegd. Dat melden bronnen donderdag aan NRC. Reden voor het annuleren van de reis is de zaak-Khashoggi. Eerder deze week gaf Hoekstra al aan dat de bijeenkomst in Riad door de verdwijning van de journalist in een ander daglicht is komen te staan. Ook de Franse minister van Financiën maakte donderdag bekend niet naar Riad af te reizen. IMF-baas Christine Lagarde, beleggingsgigant BlackRock en de Franse banken Société Générale en BNP Paribas zegden eerder af. Khashoggi verdween twee weken geleden tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanbul. Hij ging het pand binnen om formulieren in te vullen en kwam nooit meer naar buiten. Turkse inlichtingenbronnen zeggen zeker te weten dat Khashoggi, een criticus van het Saoedische koningshuis, in het consulaat is verhoord, gemarteld en gedood. Zeker vijf verdachten komen uit de directe omgeving van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat meldde The New York Times woensdag. (NRC)