Thuiskok

Dadelstroopwafels

Altijd als ik naar het buitenland ga, neem ik stroopwafels mee als attentie en altijd is de reactie er eentje van totale verrukking: „Dutch waffles!” Iedereen houdt van stroopwafels, van topchefs tot taxichauffeurs. Dit is een moderne variatie, iets gezonder door de dadelsiroop, maar niet minder lekker.

Deeg: meng alle ingrediënten in een kom en laat afgedekt op een warme plek ongeveer een uur rijzen.

Breng de dadelsiroop met de boter en gember aan de kook in een pannetje en laat ongeveer 5 minuten al roerend koken tot de siroop dikker wordt. Neem van het vuur. Verdeel het deeg in stukken van 40 gram en rol tot balletjes. Druk de balletjes iets plat.

Verhit het wafelijzer tot half hoog. Leg telkens een balletje deeg in het ijzer en druk goed plat. Bak 2-3 minuten of tot de wafel mooi bruin en gaar is en iets opbolt als je het ijzer opendoet. Snijd meteen met een scherp mes de wafel doormidden.

Verdeel een lepeltje stroop over de binnenkant van een helft en druk de andere helft er voorzichtig op. Gebruik voor perfect ronde wafels de uitsteker. Laat ze helemaal afkoelen of eet ze warm. Warm eventueel de stroop tussendoor even op zodat deze vloeibaar blijft.