Openbaar Ministerie

Vijftien keer dwangmiddel ingezet tegen journalisten

Het Openbaar Ministerie heeft de laatste drie jaar vijftien keer dwangmiddelen ingezet tegen journalisten. Het gaat onder meer om het afluisteren van gesprekken, het opvragen van telefoongegevens en het vorderen van journalistiek materiaal, blijkt uit gegevens die NRC opvroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

In september meldde minister Grapperhaus (Justitie, CDA) aan de Tweede Kamer dat zover bekend drie keer dwangmiddelen waren ingezet en bij het OM „geen andere lopende onderzoeken zijn”. Het verschil met de via de Wob verkregen gegevens komt volgens het OM doordat Grapperhaus het alleen over het afluisteren had, en niet over andere dwangmiddelen.

In een nieuwe Kamerbrief schrijft de minister dat „de bronbescherming niet in het geding was of de inbreuk op de bronbescherming gerechtvaardigd, met uitzondering van één zaak”. Die zaak betreft de inbeslagname van een camera van fotograaf Chris Keulen, onder meer werkzaam voor NRC.

Ook zijn in drie zaken belgegevens opgevraagd, waaronder van een Brabants Dagblad-journalist over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Daarop ontstond discussie over de inzet van dwangmiddelen tegen journalisten.