Persvrijheid

Aanklacht tegen Trump om bedreigingen pers

Twee Amerikaanse persvrijheidsorganisaties hebben dinsdag president Donald Trump aangeklaagd. PEN America en Protect Democracy eisen dat Trump stopt met het gebruik van zijn bevoegdheden om „journalisten te bedreigen en de pers te misleiden”. Daarmee handelt de president in strijd met het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet en met zijn belofte om de grondwet te beschermen, aldus de opstellers van de dagvaarding. „President Trump heeft een zwaard van Damocles boven het hoofd van schrijvers, journalisten en media-organisaties geplaatst”, aldus PEN America, een organisatie van schrijvers voor de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten. De dagvaarding bevat voorbeelden uit onder meer The New York Times, de Washington Post, CNN en NBC. (AFP)