Recensie

Recensie Muziek

Paul Carrack heeft de soul, niet de uitstraling om in Carré te overtuigen

Pop Met zijn enorme staat van dienst en soulvolle stem had Paul Carrack alles in huis voor een boeiende avond in Carré. Opwindend wilde het maar niet worden.

Foto PaulCarrack.net

Zijn stem is vol soul, zijn band speelt uitmuntend en hij kan putten uit een indrukwekkende catalogus aan nummers. Het enige verwijt dat Paul Carrack gemaakt kan worden is dat hij niet de uitstraling heeft om anderhalf uur lang te boeien bij een zitconcert. Het hielp niet dat de 67-jarige Engelsman meestal achter zijn toetsen verbleef, met een statisch podiumbeeld als resultaat. Toen hij zichzelf een gitaar omhing voor een drietal akoestische nummers, zag het er meteen levendiger uit.

Bij Carrack draait alles om de muziek. Met de groepen Ace, Squeeze, Mike and the Mechanics en als huurmuzikant bij Roxy Music, Roger Waters en Ringo Starr bouwde hij aan een geweldige staat van dienst, die vanaf 1983 werd uitgebreid met de solohits ‘I Need You’ en ‘Dedicated’. Zijn nieuwe, zeventiende soloalbum These Days is opnieuw een waardige verzameling popliedjes, waarvan de meeste tot de blanke soul gerekend mogen worden. In Carré vielen ‘Amazing’ en ‘Life in a Bubble’ op door hun doorwrochte songstructuren en ambachtelijke invulling. Niks op aan te merken, behalve dat het optreden op den duur wat saai werd.

Met één muzikaal moment speelde Carrack al vroeg in de set zijn sterkste kaart uit. De soulsong ‘Tempted’ die hij in 1981 zong bij de popgroep Squeeze had alles wat Paul Carracks muziek aantrekkelijk maakt: de bezieling, de onweerstaanbare melodie en de eeuwigheidswaarde van een lied dat ook in de versies van anderen (Rita Coolidge, Joe Cocker, Mathilde Santing) overeind bleef. Van zulke krakers heeft Carrack er simpelweg te weinig. Hij mag meegeschreven hebben aan het nummer ‘Love Will Keep Us Alive’ dat in 1994 door The Eagles werd opgenomen voor hun comebackalbum; het blijft een drakerig lied dat van kleverige popclichés aan elkaar hangt. Zo bleef Paul Carrack een artiest die waardering verdient, maar die als performer geen hele avond kon dragen.