Miljardair wil Hema overnemen

Hema Voor de ‘iconische’ winkelketen is alsnog een koper gevonden. Ondernemer Boekhoorn kocht eerder verliesgevende bedrijven.

Ondernemer Marcel Boekhoorn wil warenhuisketen Hema overnemen via zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments. De Britse eigenaar van Hema, Lion Capital, zocht al jarenlang een koper. De centrale ondernemingsraad van Hema is akkoord met de overname inclusief schulden, die alleen nog moet worden goedgekeurd door mededingingsautoriteiten. Welk bedrag het bedrijf van Boekhoorn betaalt wordt niet bekendgemaakt.

De bekendmaking van de overname verliep donderdagochtend chaotisch. Na een aankondiging van Hema liet Boekhoorn tegenover zakenblad Quote weten dat de overname nog niet volledig rond was en dat de partijen nog „volop in onderhandeling” waren. Het persbericht over de overname verdween van de site van Hema en de aangekondigde persconferentie van 11.30 uur werd doorgeschoven naar later op de dag. Inmiddels staat de verklaring online en bevestigt een bron tegen NRC dat er een akkoord is over de verkoop.

In de verklaring staat dat Hema onder Ramphastos de komende jaren nadrukkelijk inzet op online winkelen en internationale groei. Boekhoorn noemt Hema „een iconisch merk met geweldige internationale kansen”.

Diverse overnamepogingen mislukten de afgelopen jaren. Hema staat sinds september 2017 officieel te koop. Overnames van onder meer Ahold en Core Equity, een Belgische investeerder, ketsten af. En eind vorig jaar haakten twee andere serieuze kandidaten ook al af. De reden zou zijn dat ze vonden dat Lion te veel geld vroeg. Een betrokkene bevestigde die gang van zaken destijds tegenover NRC.

Core Equity brak afgelopen juni de overnamegesprekken af. Naar verluidt lag het breekpunt in het sluimerende conflict tussen Hema en zijn franchisenemers over inkoopkortingen en de kosten en opbrengsten van de verkoop via de webshop. Afgelopen zomer stapten meerdere franchisenemers naar de rechter. Die ruzie loopt al ruim tien jaar en gaat over hoeveel de aangesloten winkeliers moeten meebetalen aan investeringen rondom de winkelverkoop via internet. Bijna de helft van de 537 Nederlandse Hema-filialen is in handen van zo’n honderd zelfstandige ondernemers. Zij verwijten de Hema-directie alleen aan zichzelf te denken in financieel moeilijke tijden.

Na enkele jaren van omzetgroei bleek eind september dat Hema krimpt. Door de warme zomer en stakingen in Frankrijk was er minder klandizie, wat zorgde voor een terugval in de omzet van 0,2 procent, zoals bleek uit de laatste kwartaalcijfers. Dit was tijdens de ruim drie jaar onder leiding van Hema-topman Tjeerd Jegen niet eerder gebeurd.

Marcel Boekhoorn vergaarde zijn vermogen (volgens Quote zo’n 1,1 miljard euro) met het kopen van verlieslatende bedrijven om ze vervolgens met winst te verkopen. Dat deed hij onder meer met telecombedrijf Telfort. Bij de verkoop van Telfort aan KPN in 2005 verdiende hij in één klap een half miljard euro. Boekhoorn is ook de eigenaar van Ouwehands Dierenpark. Hij regelde dat de dierentuin vorig jaar twee reuzenpanda’s te leen kreeg uit China. Ook financierde hij de in 2012 gestopte gratis krant De Pers.