Hoorzitting

ING-bestuurder trekt boetekleed aan na witwasschandaal

ING-bestuurder Steven van Rijswijk is woensdag diep door het stof gegaan bij een hoorzitting in de Tweede Kamer over het witwasschandaal bij de bank. „Ik voel me hier verschrikkelijk bij. Dit is niet wat ik wil, niet als ING’er en niet als lid van de samenleving. Dit is niet de bank die wij willen zijn. Het moet zwaar beter.” ING kocht vorige maand via een recordschikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie strafvervolging af. De bank had de interne controles jarenlang zo slecht op orde dat criminelen de bank nagenoeg ongestoord konden gebruiken om geld wit te wassen.

Van Rijswijk nam afstand van ING-commissaris Henk Breukink die na verontwaardigde reacties uit de Kamer op het schandaal zei dat politici hun toon moeten matigen. Dat was „niet een opmerking vanuit ING”. (NRC)