Haarlem voert in opdracht van OM beveiliging stadhuis verder op

De Haarlemse burgemeester verblijft sinds een week op een schuiladres.

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen wordt sinds vorige maand extra beveiligd.
De Haarlemse burgemeester Jos Wienen wordt sinds vorige maand extra beveiligd. Foto Hollandse Hoogte

Het stadhuis van Haarlem wordt in opdracht van het OM zwaarder beveiligd. Dat meldt het Noordhollands Dagblad op basis van een griffie-bericht aan de gemeenteraad. De Haarlemse burgemeester Jos Wienen (CDA) wordt sinds september vanwege bedreigingen „zichtbaar en onzichtbaar” beveiligd. Hij verblijft op een schuil-adres. Over de aard van de bedreigingen doet het OM geen mededelingen.

Hells Angels, een gokhuis, boze bewoners: Wienen schuwt de confrontatie niet met wetsovertreders

In het stadhuis aan de Grote Markt was de bewaking van de werkruimtes van burgemeester en wethouders al opgevoerd. Nu zijn daarnaast een personeelsingang en een fietsenstalling afgesloten, en worden de fractiekamers en vergaderzalen beveiligd.

Bij een steunbetuiging voor de Haarlemse burgemeester, afgelopen zondag, noemde minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) de bedreigingen „onaanvaardbaar in een democratische rechtsstaat”.

Om de veiligheid van lokale bestuurders te verbeteren voert het ministerie een veiligheidsscan in voor alle burgemeesterswoningen. Ambtsdragers komen in aanmerking voor preventieve controles van alarmen, sloten en ramen door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Tot nu toe gebeurde dat pas bij een reële dreiging.

Burgemeesters staan steeds vaker in de vuurlinie: Van lintjesknippers tot misdaadbestrijders

Tussen mei 2017 en mei 2018 werd 29 procent van de lokale en regionale politici geconfronteerd met agressie of geweld. Bij burgemeesters ging het om 43 procent. De ernst van bedreigingen neemt toe, zei de Groningse hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer eerder in NRC. „Als burgemeesters naar voren stappen als crimefighter, krijgen ze dat heel persoonlijk terug.”