Examens Nederlands tweede taal uitgesteld, vragen uitgelekt

Het onderdeel schrijven in het staatsexamen Nederlands als tweede taal wordt pas volgend jaar weer afgenomen. Het specifieke onderdeel wordt tot januari niet getoetst omdat beschrijvingen van examenvragen zijn gelekt. Dat maakte minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) woensdag bekend. Het staatsexamen is bedoeld voor bijvoorbeeld expats en migranten die Nederlands als tweede taal leren.

Beschrijvingen van eerder gemaakte examens doen de ronde op chatapps, schrijft Van Engelshoven. Uitstel is nodig omdat het examen geen goed beeld meer geeft van het kennisniveau. Ook geeft het sommige kandidaten een oneerlijke voorsprong. Het onderdeel schrijven is één van de vier onderdelen van het examen. De andere drie, lezen, luisteren en spreken, worden voorlopig nog wel afgenomen. Slagen is tot januari 2019 voor het hele examen alleen niet mogelijk: alle onderdelen moeten voldoende zijn.

College voor Toetsen en Examens (CvTE) werd getipt dat er beschrijvingen van opdrachten uit verschillende examenversies werden gedeeld. Volgens het toetsingsbureau lijkt het erop dat oud-kandidaten de vragen hebben onthouden en opgeschreven. Deze werden vervolgens onder meer via WhatsApp gedeeld, vermoedt het CvTE. Er wordt onderzocht waarom de opdrachten schijnbaar zo eenvoudig te onthouden zijn.

Het onderdeel dat is opgeschort, hoort bij inburgeringsprogramma 1. Het behalen van alle vier de onderdelen van het programma, is een vereiste om te studeren en werken op mbo-niveau. De inburgeringstermijn wordt dan ook verlengd voor kandidaten die het examen hadden willen doen. (NRC)