Recensie

Recensie

De vulvashawl - heel snel uitverkocht

Na de vulvabroek is er nu de vulvashawl. Hoewel, te koop is hij al niet meer, merkt

De shawl, alleen nog bontloos te koop
De shawl, alleen nog bontloos te koop

De Britse twitteraar ‘Filthy Remainer Sharon’ is vermoedelijk een van de eersten die het zagen. Vrijdag twitterde ze de foto, met als begeleidende tekst alleen: „OMFG…it’s rather, ermmmm.”

Meer woorden waren ook niet nodig. De roze Touch of Fur-shawl van het Italiaanse luxemerk Fendi – een shawl van wol en zijde met een randje bruin vossenbont – lijkt opmerkelijk veel op de vulva van een witte vrouw.

Als je de shawl (790 euro) plat ziet is het gewoon een vierkant met een randje bont eraan. Voor Fendi’s webshop was ’ie gefotografeerd zoals de meeste vrouwen een grote vierkante shawl dragen: overdwars gevouwen, punt naar voren, rest naar achter geslagen, gekruist en weer naar voren gehaald. De gelijkenis is dan onmiskenbaar.

Op Twitter werd al snel gesuggereerd dat het hoofd van een drager meteen tot een clitoris zou worden, vooral als dat hoofd kaal is. De – anonieme – auteur die er een stukje over schreef voor de Britse krant The Guardian meende dat iedereen die de shawl zou dragen eruit zou zien alsof hij of zij „geboren wordt”.

Is het erg dat een mode-artikel aan het vrouwelijk geslachtsdeel doet denken? Tassen overkomt het vaker, vooral als je ze van opzij bekijkt. En zangeres Janelle Monáe had onlangs nog succes met de door de Nederlandse ontwerper Duran Lantink ontworpen vaginabroeken die zij en haar danseressen in een videoclip droegen. Bovendien is de wereld vergeven van voorwerpen die op een penis lijken.

Maandag was de roze Touch of Fur-shawl van de Fendi-site gehaald. Omdat men niet geamuseerd was over de tweets? „Ik heb begrepen dat hij is uitverkocht”, zegt een pr-man.

De shawl is nu alleen verkrijgbaar in donkerrood en blauw, kleuren die niet uitnodigen tot vergelijkingen met geslachtsdelen. De Brazilian (lees: bontloze) versie van de roze Touch of Fur is nog wel te koop.