COA

‘Snel 5.000 nieuwe plekken nodig voor asielzoekers’

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zoekt op korte termijn 5.000 nieuwe plekken voor asielzoekers. Een COA-woordvoerder laat weten dat de extra capaciteit vooral nodig is omdat bestaande plaatsen langer bezet blijven dan was verwacht. „Aan de ene kant heb je mensen die langer in de opvangcentra blijven omdat hun asielprocedure langer duurt dan was voorzien. Aan de andere kant zijn er vergunninghouders die nog niet weg kunnen omdat ze nog geen huis hebben.” Het COA heeft op de opvanglocaties ongeveer 2.000 reserveplekken. In onder meer Harderwijk, Zutphen en Wageningen zijn sinds afgelopen zomer al reserveplaatsen in gebruik genomen. Het COA onderzoekt nu of het ook mogelijk is asielzoekers tijdelijk op te vangen in centra die onlangs zijn gesloten. (ANP)