Necrologie

Chipshol-oprichter wilde altijd zijn gelijk halen

Jan Poot (1924-2018) Jan Poot, die kantoren bij Schiphol wilde bouwen en daarover ruzie kreeg met de gemeente, voerde jaren een juridische oorlog.

Jan Poot in 2006.
Jan Poot in 2006. Foto Bram Budel

Het moet een mooi moment geweest zijn voor Jan Poot, toen de rechter twee weken geleden het bedrijf Televerde in het gelijk stelde. De gebiedsontwikkelaar is voor 50 procent in handen van zijn familie en was volgens de rechter door de gemeente Haarlemmermeer tegengewerkt. Een schadevergoeding zal volgen. Hoe hoog het bedrag zal zijn dat Televerde van de gemeente zal krijgen moet nog blijken.

Afgelopen dinsdag overleed Poot op 94-jarige leeftijd in zijn villa in Wassenaar. Hij werd op 13 augustus 1924 geboren in Vlaardingen. De strenge calvinist raakte na de oorlog als planoloog bij de provincie Zuid-Holland betrokken bij de wederopbouw en begon in 1960 zijn eigen bedrijf Eurowoningen. In Frankrijk ontwikkelde hij het skidorp Valmorel.

In 1986 begon hij aan zijn meest ambitieuze project: Airport City, nabij Schiphol. Een plek met hightechbedrijven, woningen en kantoren, waardoor de luchthaven zoveel meer zou moeten worden dan alleen een dozenschuiver voor mensen en goederen. Met zijn bedrijf Chipshol kocht hij van boeren zo’n 600 hectare aan grond om zijn visie te realiseren.

Kantoren kwamen er niet. Wel juridische loopgraven. In 1996 kwam Poot in conflict met zijn voormalige zakenpartner Harry van Andel. Na een juridische strijd hield Poot in 2000 ongeveer de helft over van het terrein.

Op dat overgebleven perceel wilde Poot een kantorenpark bouwen. Een ruzie over het bestemmingsplan met de gemeente Haarlemmermeer escaleerde echter. Poot zag een complot waarin Schiphol zich als monopolist gedroeg, daarbij geholpen door de gemeente, regering en zelfs de rechterlijke macht.

De Chipshol-baas zou in de jaren daarop miljoenen spenderen aan een juridische oorlog tegen zo’n beetje iedereen die in zijn optiek betrokken was bij het traineren van Chipshol.

Die strijd werd ook buiten de rechtszalen uitgevochten; Poot kocht regelmatig advertenties in bij kranten waarin hij zijn visie uiteen zette en regelmatig op de man speelde.

Groot was de verrassing toen Poot in 2014 aankondigde om de zwaarbevochten grond bij Schiphol te willen verkopen. Hij deed dat in stijl: met een advertentie in Het Financieele Dagblad.