Brieven

Brieven

Regelmatig verschijnen brieven van lezers in NRC, die de mobiliteit willen verduurzamen met grootse investeringen in het spoor. Ook deze week weer (Vergeet het verkeer niet, 15/10). Met spoorverdubbelingen en hogere treinsnelheden zouden luchtreizigers en automobilisten massaal overstappen op het spoor. De praktijk is anders. Tussen Utrecht en Amsterdam zijn met enorme kosten zowel het spoor als de snelweg verdubbeld. Zelfs die veel bredere snelweg kent ook nu weer regelmatig filevorming. De nieuwe vier sporen die ernaast liggen, maken dat niet anders.

Niet zo vreemd is dat Schiphol en luchtvaartmaatschappijen voorstanders zijn van grote investeringen in snelle sporen. Voor de luchtvaart is zo’n uitbreiding heel aantrekkelijk. Met die hogere snelheid kunnen meer luchtreizigers naar Schiphol gelokt worden.

Een andere voordeel van snellere treinverbindingen is dat enkele korte vluchten dan door een treinrit kunnen worden vervangen, waardoor er op Schiphol meer ruimte komt voor de aantrekkelijkere lange afstandsvluchten. Zo’n verschuiving van korte naar langere vluchten zorgt natuurlijk voor een nog grotere milieu- en klimaatbelasting.