Drie hooggeplaatste Afghaanse functionarissen gedood bij aanval

Een lijfwacht zou het vuur hebben geopend na een vergadering met de hoogste Amerikaanse generaal in Afghanistan.

Afghaanse militairen beveiligen de straat in Kandahar. Beeld uit september.
Afghaanse militairen beveiligen de straat in Kandahar. Beeld uit september. Foto Muhammad Sadiq/EPA

Drie hooggeplaatste Afghaanse functionarissen zijn donderdag doodgeschoten in de zuidelijke provincie Kandahar na een vergadering met de hoogste militair van de VS in Afghanistan. Dat bevestigt een Afghaanse parlementariër tegen persbureau AP. De Talibaan hebben de aanval opgeëist. De Amerikaanse generaal Scott Miller zou ongedeerd zijn gebleven, twee Amerikanen raakten gewond.

Volgens een vertegenwoordiger van Afghaanse veiligheidsdiensten opende een lijfwacht van de gouverneur van Kandahar het vuur na een vergadering. Mogelijk waren meerdere bewakers betrokken bij de aanval.

Belangrijke tegenstander Talibaan

Politiechef Abdul Razeq, die bekendstond om zijn harde aanpak van de Talibaan en meerdere aanslagen overleefde, werd in zijn rug geraakt en overleed aan zijn verwondingen. Ook kwamen de gouverneur van de provincie Kandahar en een regionale chef van veiligheidsdiensten om het leven.

Lees ook: In Afghanistan vecht iedereen met iedereen

“Regeringsfunctionarissen, onder wie de gouverneur en de politiechef, begeleidden de buitenlandse gasten naar het vliegtuig toen het vuur werd geopend”, zegt een vertegenwoordiger van het provinciebestuur tegen persbureau Reuters.

Afghanistan is sinds de Amerikaanse invasie in 2001 verwikkeld in een burgeroorlog. Terreurgroep Islamitische Staat en de Talibaan plegen vaak bloedige aanslagen.

De aanval toont dat de Talibaan in belangrijke posities hebben kunnen infiltreren. De guerrillagroep heeft beloofd om de Afghaanse parlementsverkiezingen aankomende zaterdag te verstoren.