Vertrouwelijke e-mail

Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak.

Ze werkt als hr-manager voor een kinderopvang, zit er in het managementteam (MT), maar heeft het niet meer naar haar zin. Dat uit ze naar haar directeur. Vertrouwelijke e-mail tussen hen stuurt de vrouw naar de rest van het MT. Onacceptabel, vinden directie en andere MT-leden, „omdat het vertrouwen in de directeur en daarmee haar positie in twijfel worden getrokken, alsmede omdat het een buitengewoon onveilige cultuur creëert wanneer niet meer in vertrouwen met iemand kan worden gemaild”. Een coachsessie voor het hele team volgt. Daarna krijgt de vrouw feedback van haar directeur: ze functioneert inhoudelijk prima, maar moet openstaan voor „substantiële verbetering” van communicatie en sociale vaardigheden, en „die verandering/omslag moet uit jezelf komen”. Die vertrouwelijke en persoonlijke mail stuurt de vrouw opnieuw door naar het MT. Ze schrijft daarbij „onderste boven te zijn” van de e-mail „vol beschuldigingen”. Voor de kinderopvang is dat de druppel. Die vraagt de kantonrechter om ontslag wegens verwijtbaar handelen en een verstoorde werkverhouding. De rechter volgt de kinderopvang. De vrouw had niet opnieuw vertrouwelijk e-mail moeten doorsturen. Daar was geen reden toe, de e-mail was niet schofferend. De rechter ziet ernstig verwijtbaar handelen; de vrouw krijgt geen transitievergoeding.

Uitspraak: ECLI:NL:RBOBR:2018:44700