Zeker negentien doden en vijftig gewonden bij aanslag op school op de Krim

De aanvaller was hoogstwaarschijnlijk een leerling van de school. Hij heeft zichzelf doodgeschoten.

De gewonden worden verzorgd na de aanslag.
De gewonden worden verzorgd na de aanslag. Foto Kerch.FM/AFP

Bij een aanslag op een technisch college in het oosten van de Krim zijn woensdag zeker negentien mensen om het leven gekomen. Volgens de laatste berichten zou het gaan om één aanvaller, een 18-jarige student, die met een geweer het vuur opende op medescholieren en docenten. Daarna zou een explosief gevuld met metalen objecten tot ontploffing zijn gebracht.

Sergej Aksjonov, het officiële hoofd van de Krim, zegt dat de vermoedelijke dader zelfmoord heeft gepleegd. “Het lichaam van de moordenaar is gevonden in de bibliotheek op de begane grond”, zei Aksjonov tegen het Russische persbureau Tass.

De Russische autoriteiten onderzoeken momenteel of hij alleen handelde. Volgens het anti-terrorismecomité van het land is het mogelijk dat meer daders betrokken waren. In eerste instantie gingen de Krimse autoriteiten uit van een terroristische aanslag. Inmiddels heeft het onderzoekscomité bekendgemaakt dat de aanval wordt onderzocht als “moord op meerdere personen”.

Tieners

De slachtoffers zijn overleden aan schotwonden. Naast de doden zijn zeker vijftig mensen gewond geraakt. Twaalf van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De meeste slachtoffers zijn tieners. Alle scholen in de stad Kertsj zijn gesloten. De Russische minister van Defensie heeft vier militaire vliegtuigen ter beschikking gesteld om te helpen bij de evacuatie van de slachtoffers.

Op de technische school zitten tegen de 850 scholieren. De bom zou een zelfgemaakt explosief zijn dat afging in de kantine. Militairen zijn aan het controleren of er meer explosieven in het gebouw liggen. Op de Krim zijn drie dagen van rouw afgekondigd.

Rusland annexeerde het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014, een actie die internationaal is veroordeeld.