Oorzaak onbekend

Aantal gevallen van euthanasie gedaald

Het aantal gevallen van euthanasie is in de eerste negen maanden van dit jaar onverwacht flink gedaald. Dat bevestigen de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie dinsdagmorgen naar aanleiding van berichtgeving in dagblad Trouw. De oorzaak van de afname is nog onduidelijk. Van januari tot september 2018 is aan 4.575 mensen euthanasie verleend. Dat is een daling van ruim 8 procent: vorig jaar waren er in dezelfde periode nog 4.986 sterfgevallen door euthanasie. Het is de eerste daling in het aantal euthanasiedoden sinds 2003. Sindsdien was er elk jaar een stijging. De voorzitter van de toetsingscommissies, Jacob Kohnstamm, kan naar eigen zeggen slechts gissen naar de oorzaak van de afname. Volgens hem is het goed mogelijk dat het om een uitschieter gaat, en dat de stijging zich volgend jaar weer doorzet. (NRC)