In beeld

Nederlandse prijswinnaars van de Wildlife Photographer of the Year

Hij moest er de steile bebossing van het Qinling Shan-gebergte in China voor door, maar maakte uiteindelijk een prijswinnende natuurfoto. Woensdag werd bekend dat de Nederlandse fotograaf Marsel van Oosten de titel Wildlife Photographer of the Year heeft gewonnen, een prestigieuze prijs jaarlijks uitgereikt voor bijzondere natuurfotografie.
Op het winnende plaatje staan twee gouden stompneusapen die toekijken hoe soortgenootjes verwikkeld zijn in een gevecht. Van Oosten: "Voor de foto moest ik met de groep meebewegen, dat is lastig als zij door de bomen slingeren en je er als fotograaf op de steile grond achteraan moet. Dan heb je het over serieus klimwerk."
Marsel van Oosten/Wildlife Photographer of the Year
Ook de Nederlander Jan van der Greef viel in de prijzen met zijn zwartwitfoto van een bergnimf. Van der Greef: "De snelle bewegingen van bergnimfen symboliseren voor mij de vrijheid van onze verbeelding."
Jan van der Greef /Wildlife Photographer of the Year
Honderden algen aan het strand, vastgelegd door Nederlander Theo Bosboom. Voor hem schuilt er 'schoonheid in de eenvoud van de natuur en haar patronen'.
Theo Bosboom/Wildlife Photographer of the Year
Winnaar in de categorie 'jong': Skye Meaker met zijn foto van een luipaard, gemaakt in Zuid-Afrika. Luipaarden worden ernstig bedreigd, maar het vrouwtje 'Mathoja' heeft in het reservaat Mashatu Game Reserve een veilige plek.
Skye Meaker/Wildlife Photographer of the Year
Jasper Doest viel in de prijzen met zijn fotoverhaal over flamingo en ambassadeur voor een liefdadigheidsfonds, Bob. Door een ongeluk raakte hij gewond en kon hij niet meer uitgezet worden in het wild. Fijn detail: Bob zit graag op schoot.
Jasper Doest/Wildlife Photographer of the Year
Een nicht van Doest werkt als dierenarts en redde Bob. Naast ambassadeur staat Bob ook andere dieren bij na bijvoorbeeld een operatie.
Jasper Doest/Wildlife Photographer of the Year
Flamingo George brak zijn vleugel toen hij werd aangevallen door een hond. De twee flamingo's werden samen gezet om het herstelproces van George te versnellen.
Jasper Doest/Wildlife Photographer of the Year
Als Bob niet 'aan het werk is', verblijft hij bij de nicht van fotograaf Doest thuis. Daar is hij niet het enige adoptiedier.
Jasper Doest/Wildlife Photographer of the Year
Bob mag dan wel een maatje voor George zijn, het toedienen van antibiotica aan de gewonde George blijft een pittige onderneming.
Jasper Doest/Wildlife Photographer of the Year
Bob gaat onder andere mee naar scholen. Daar krijgen kinderen voorlichting over hem, maar ook over de lokale flora en fauna.
Jasper Doest/Wildlife Photographer of the Year