Echtscheidingsgolf

Een op vijf volwassenen ziet vader na scheiding niet meer

Een op de vijf volwassenen die in hun jeugd een scheiding hebben meegemaakt, zien de vader niet meer. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek en de Universiteit van Amsterdam naar de relatie tussen kinderen en hun (stief)ouders na een scheiding. Voor het onderzoek werden volwassenen tussen de 25 en 46 jaar oud ondervraagd.

Ter vergelijking: maar 5 procent had geen contact meer met de moeder. Volgens de onderzoekers komt dat mogelijk doordat kinderen na een echtscheiding vaker bij de moeder bleven. „Het was in de jaren zeventig en tachtig gewoon dat kinderen alleen in het weekend naar de vader gingen”, zegt onderzoeker Tanja Traag. „Het aantal co-ouderschappen was laag.” Bij een co-ouderschap brengen kinderen na een scheiding evenveel tijd bij beide ouders door. De onderzoekers denken dat het contact met de vader schade heeft opgelopen doordat ze hun kind maar een keer per week of eens per twee weken zagen. „Voor de huidige generatie denken we dat dat anders is door nieuwe ouderschapsplanning. Nu groeit ongeveer een kwart van de kinderen in een co-ouderschap op.” Alle respondenten waren geboren tussen 1971 en 1991, de periode die het CBS aanduidt als ‘de echtscheidingsgolf’ omdat in die periode veel stellen uit elkaar gingen. (NRC)