In beeld

Canada aan de cannabis

Deze woensdag heeft Canada als eerste rijke industrieland wiet gelegaliseerd. Hiermee lost premier Justin Trudeau een belangrijke verkiezingsbelofte in. Hoewel de stap past bij het liberale imago van Trudeau – hij heeft al jaren geleden erkend zelf marihuana te hebben gebruikt – waakt zijn regering ervoor over te komen alsof ze het gebruik van cannabis wil bevorderen. In plaats daarvan is de officiële doelstelling cannabis beter te reguleren en uit handen van minderjarigen te houden. Ook is het de bedoeling de opbrengsten van de zwarte markt te halen, om ze te belasten.
Met ingang van 17 oktober werd de verkoop en teelt van wiet in Canada, onder voorwaarden, legaal. Op meerdere plekken werd in de nacht van dinsdag op woensdag klokslag twaalf uur met de verkoop begonnen. Zoals in deze wietwinkel in Montreal, in de provincie Quebec. Onder de nieuwe wet mogen volwassenen 30 gram marihuana bij zich dragen. Gebruikers moeten minimaal 18 jaar zijn; enkele provincies houden 19 jaar aan. Verkoop van cannabis aan minderjarigen blijft strafbaar.
Martin Ouellet-Diotte/AFP
Winkels hebben de afgelopen weken al een voorraad aangelegd. Canada is het eerste grote industrieland dat wiet volledig legaliseert. In Canada's zuidelijke buurland de Verenigde Staten is de verkoop van wiet voor recreatief gebruik in negen staten legaal, in een dertigtal staten geldt dat alleen voor medicinaal gebruik. Op federaal niveau wordt het cannabisverbod in de VS wel gehandhaafd.
Martin Ouellet-Diotte/AFP
In Toronto roken Canadezen hun eerste legaal gekochte jointje op straat. Cannabisproducten worden verkocht in overheidswinkels of in particuliere zaken.
Chris Young/The Canadian Press via AP
Het cannabismenu in de wietwinkel Natural Vibe in St. Johns is behoorlijk uitgebreid. De nieuwe wietwet legaliseert alleen marihuana om te roken en in capsules; eetbare producten en elektronische verdampers zijn voorlopig niet legaal beschikbaar.
Chris Wattie/Reuters
Ook in Toronto, in de westelijke provincie Ontario, begon de verkoop dinsdagnacht meteen. Wietdistribiteur Aphria vierde dit met een feest. In andere landen wordt het Canadese model met buitengewone belangstelling gevolgd. Alleen het kleine Uruguay ging Canada met deze legalisatie voor.
Chris Helgren/Reuters
Bij de wietwinkel Tweed in St. John's, een stad in de provincie Newfoundland and Labrador, stond een rij van ruim vierhonderd mensen. De winkel ging om middernacht open en moest onder lokale regelgeving om 2 uur 's nachts weer dicht.
Paul Daly/The Canadian Press via AP
Ian Power, in rode jas, was de eerste klant die in Tweed een zakje wiet kon kopen.
Paul Daly/The Canadian Press via AP
Ook de wietwinkel Leafly in Toronto gaf dinsdagnacht een feest om de legalisering te vieren. Aan het plafond hingen grote namaak toppen van de cannabisplant.
Chris Young/The Canadian Press via AP
Het feest in Toronto verliep in een gemoedelijke sfeer. Wiet mag onder de wet niet samen met alcohol op de markt worden gebracht.
Chris Young/The Canadian Press via AP
Bruce Linton (links) is de topman van wietbedrijf Canopy Growth. Hij verkocht dinsdagnacht zelf de eerste porties wiet aan klanten in St. Johns. Onder de nieuwe Canadese wietwet mag cannabis niet worden verkocht nabij scholen en kinderdagverblijven.
Paul Daly/The Canadian Press via AP
De verpakkingen voor wiet moeten sober zijn, met waarschuwingen die wijzen op de gevaren voor de volksgezondheid. Er zijn ook strikte beperkingen van kracht op marketing: evenals tabaksfabrikanten mogen wietproducenten hun waren niet adverteren, of evenementen of gebouwen sponsoren.
Lars Hagberg/AFP
In winkels stonden ook plantjes. Onder de nieuwe wet mogen burgers thuis tot vier wietplanten telen.
Chris Wattie/Reuters
Blowers op straat in Toronto. Het gebruik van cannabis is veelal aan dezelfde regels gebonden als roken: het mag op straat, maar niet in openbare gebouwen, restaurants en cafés, of binnen een straal van enkele meters vanaf de deur. Steden kunnen regels stellen over gebruik in bijvoorbeeld parken.
Chris Young/The Canadian Press via AP