Brieven

Brieven NRC Handelsblad 17/10/2018

Evolutie

Oudere voorouder

In de rubriek ‘Echt waar? (‘Dromen hagedissen net zoals wij?’, Wetenschap 13/10) staat dat „vogels en zoogdieren 30 miljoen jaar geleden een gezamenlijke voorouder [hadden]”. Die lijn gaat via de dinosaurussen en die zijn al 65 miljoen jaar uitgestorven!

Moerasgas

Wij kookten op slootgas

Methaangas uit de sloot (Het vergeten broeikasgas in de Nederlandse sloten, 12/10) is niets nieuws. In 1941 ging ik met mijn opa op een boerderij buiten Rotterdam, waar een vriend van hem woonde, groente van het land halen. In de dresseerkar met een aardig paard ervoor. Opa en zijn vriend gingen naar de groentetuin en ik struinde wat over het erf. In een sloot lag een grote ton. Ik wilde erop klimmen maar de boerin riep: „Pas op, je valt erdoor en er zit gas in!” Dat was een drijvende gashouder. Een leiding liep naar de boerderij. Bij de rit terug naar Kralingen zagen we meerdere gashouders in sloten liggen. De boer pookte wat in de sloot onder de houder en dan kwam deze omhoog. „Moerasgas”, zei mijn opa, „kost niets en je kunt erop koken.” Is men dit nu allemaal vergeten?

Pik Botha

Tweedehands?

Bram Vermeulen noemt ‘Pik’ Botha „een tweedehands autoverkoper die het onverkoopbare aan de wereld moest slijten” (Het vriendelijke gezicht van een boosaardig apartheidsregime, 12/10). Is niet bedoeld: „verkoper van tweedehands auto’s”?

Correcties/aanvullingen

Unilever

In het artikel Hoe Unilever het verzet van Britse aandeelhouders onderschatte (6/10, p. E2-3) stond dat Unilever 16.500 werknemers heeft. Dat moet 161.000 zijn.