Barnier: verlenging mogelijk van overgangsperiode na Brexit

Brexit-onderhandelingen

Een verlenging van de overgangsperiode na de Brexit zou bespreekbaar zijn voor EU-hoofdonderhandelaar Michiel Barnier. Die periode na het uittreden van het VK uit de Europese Unie zou dan één jaar langer duren. Maar dan moet het VK op zijn beurt instemmen met een regeling (een zogeheten backstop) om een harde grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland te voorkomen. Noord-Ierland zou dan binnen de Europese douane-unie blijven vallen.

De verlenging zou de EU en het VK meer tijd geven afspraken te maken voor een nieuwe (handels)relatie. Bovendien hoeft er dan nu geen deal gesloten over Noord-Ierland.

Barnier legde deze optie dinsdag op tafel bij het overleg met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, zo meldt Financial Times op basis van diplomaten.

Het plan komt aan de vooravond van een Brexittop in Brussel van regeringsleiders. Naar verwachting wordt er nog geen deal gesloten. „Er is meer tijd nodig om die onderhandelingen succesvol af te ronden. Er blijft tegelijkertijd een risico bestaan dat het niet lukt”, zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) tegen de NOS.

De Britse regering van Theresa May heeft nooit uitgesloten om een verlenging te vragen, maar politiek ligt het wel erg gevoelig. Het stuit veel Conservatieven al tegen de borst dat het VK tijdens de overgangsperiode de facto nog lid blijft van de EU. (NRC)

Noord-Ierland pagina 14-15