Zeker 24 doden bij aanvallen Talibaan in Afghanistan

Jihadistische strijders vielen controleposten aan in twee verschillende provincies. Zaterdag zijn er parlementsverkiezingen in Afghanistan.

Een beveiliger bij een campagnekantoor van een verkiezingskandidaat. Beeld ter illustratie.
Een beveiliger bij een campagnekantoor van een verkiezingskandidaat. Beeld ter illustratie. Foto Jalil Rezayee/EPA

De Talibaan hebben in de nacht van maandag op dinsdag bij meerdere aanvallen in Afghanistan zeker 24 politieagenten en militairen gedood. Daarnaast vielen er tientallen gewonden, meldt persbureau Reuters.

Het geweld speelde zich slechts een paar dagen voor de Afghaanse parlementsverkiezingen van zaterdag af. De Talibaan hebben gezegd van plan te zijn de verkiezingen te gaan verstoren.

Talibaanstrijders sloegen afgelopen nacht onder meer toe in de noordelijke provincie Samangan. Ze vielen daar verschillende beveiligingscheckpoints aan. Elf politieagenten kwamen om het leven, onder wie de plaatsvervangende commandant van de provincie. Nog eens dertig agenten raakten gewond. De Talibaan namen daarnaast vijftien agenten gevangen. Ook aan de zijde van de jihadisten vielen slachtoffers, hoeveel is niet bekend.

Honderden strijders

In de centraal geleden provincie Daikondi openden de Talibaan de aanval met zware wapens en honderden strijders. Ook hier waren controleposten het doelwit. Er volgde een urenlang gevecht, dat het leven kostte aan acht militairen en vijf agenten.

Zaterdag vielen bij een Talibaan-aanslag ook al 22 doden. Volgens deskundigen proberen de extremisten met het geweld een sterkere onderhandelingspositie te verkrijgen bij eventuele vredesonderhandelingen met de Afghaanse regering. Tot nu toe kwamen dit jaar ruim achtduizend mensen door oorlogsgeweld om het leven in Afghanistan, onder wie ook veel burgers.