Turkije: ‘moordbewijs’ in het consulaat van de Saoedi’s

Verdwijning De Saoedische regering werkt aan een alternatieve lezing van de gebeurtenissen. Khashoggi zou per ongeluk om het leven zijn gekomen tijdens een uit de hand gelopen ondervraging.

Bij de Saoedische ambassade in Istanbul ging maandag een poetsploeg naar binnen, vlak voor inspectie door Turkije.
Bij de Saoedische ambassade in Istanbul ging maandag een poetsploeg naar binnen, vlak voor inspectie door Turkije. Foto Petros Jiannakouris/AP

Het duurde zeven minuten voordat de Saoedische journalist Jamal Khashoggi dood was. Dat meldt de website Middle east Eye op basis van een anonieme Turkse bron die bekend is met de audio-opname van Khashoggi’s laatste minuten in het Saoedische consulaat in Istanbul. „De consul werd de kamer uit gestuurd. Er is geen poging gedaan hem te verhoren. Ze waren gekomen om hem te doden.”

Vier verdachten die door Turkije zijn aangewezen in de verdwijning, behoorden tot het persoonlijke beveiligingsteam van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat meldt The New York Times. Eén van hen vergezelde de kroonprins veelvuldig op buitenlandse reizen.

Als de vier mannen inderdaad op het consulaat zijn geweest op de dag dat Khashoggi verdween, zoals Turkse bronnen verklaren, dan ondergraaft dit de lezing dat Khashoggi is omgekomen bij een operatie van ‘losgeslagen moordenaars’ van wie de Saoedische kroonprins niets afwist, zo schrijft de krant.

Lees ook: Verhoor liep uit de hand, is nu de uitleg

De Saoedische regering werkt aan een alternatieve lezing van de gebeurtenissen. Khashoggi heeft het consulaat in Istanbul niet na enkele uren weer verlaten, zoals de regering twee weken lang heeft beweert. Nee, hij zou per ongeluk om het leven zijn gekomen tijdens een uit de hand gelopen ondervraging.

Diepgaand onderzoek

President Trump sprak dinsdag met de Saoedische kroonprins, die hem verzekerde niets te weten over de gebeurtenissen in het consulaat. De prins beloofde hem een diepgaand onderzoek. „Er komen snel antwoorden”, twitterde Trump. Maandag suggereerde Trump dat „losgeslagen moordenaars” binnen de Saoedische staat erachter zitten, vlak nadat hij had gebeld met koning Salman. Deze formulering moet voorkomen dat de verdwijning van Khashoggi leidt tot een crisis tussen de VS, Turkije en Saoedi-Arabië.

Zondagavond belde Salman al met Trump en de Turkse president Erdogan. In het telefoongesprek met Erdogan bevestigde hij de broederlijke relaties tussen Saoedi-Arabië en Turkije. Hij bedankte Erdogan voor het opzetten van een gezamenlijke werkgroep om de zaak te onderzoeken. Maandag kregen Turkse rechercheurs eindelijk toegang tot het consulaat, zij het in het bijzijn van Saoedische functionarissen. Ze zochten onder meer naar sporen van „giftige stoffen”.

Nadat de Turkse politie negen uur lang het consulaat had doorzocht, verklaarde Erdogan dat delen van het Saoedische consulaat in de periode na de verdwijning van Khashoggi opnieuw zijn geschilderd. Ook zou de politie bewijs hebben gevonden voor de moord op Khashoggi, zo berichtte het persbureau AP op basis van een anonieme Turkse ambtenaar.