Schisma in orthodoxe kerk om Oekraïne

Oosterse christenen

De Russisch orthodoxe kerk heeft de banden met het Oecumenische Patriarchaat van Constantinopel verbroken. Dat maakte het maandag bekend, melden internationale persbureaus. De patriarch in Moskou is het niet eens met het patriarchaat in het huidige Istanbul, dat een verzoek van Oekraïne om een onafhankelijke kerk te stichten steunt.

Het Oecumenische Patriarchaat, waarvan de leider geldt als de primus inter pares binnen de oosters-orthodoxe kerken, trok deze maand een ruim driehonderd jaar oude bepaling in. Daarin stond dat de regio rond Kiev onder het gezag van het Patriarchaat van Moskou viel. Nu die regel niet meer van kracht is, wordt het mogelijk een zogeheten autocefale kerk te stichten in Oekraïne: een onafhankelijke orthodoxe kerk.

Daarmee is een schisma ontstaan binnen het oosters-orthodoxe christendom. Dat is volgens de Russische geestelijken de grootste christelijke scheuring van de laatste duizend jaar.

De Russische kerk is niet alleen boos over deze steun voor de autonome Oekraïense kerk. De Russische tak vindt dat het Patriarchaat van Constantinopel in het geheel niet het recht heeft een dergelijk besluit te nemen.

Met de onafhankelijke Oekraïense kerk wil Kiev af van de Russische invloed. Moskou zou de orthodoxe kerk inzetten om pro-Russische sentimenten te verspreiden. De relatie tussen beide landen is verslechterd sinds de Majdanrevolutie in 2013 en de annexatie van de Krim door Rusland, in 2014.

Eerder noemde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken het besluit uit Constantinopel een „provocatie”, ingefluisterd door de Verenigde Staten.