Paul Allen

Medeoprichter Microsoft overleden

Paul Allen, die in 1975 met Bill Gates softwarebedrijf Microsoft heeft opgericht, is maandag op 65-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn investeringsmaatschappij Vulcan Inc. bekendgemaakt.

Begin deze maand bleek dat Allen opnieuw aan het non-hodgkinlymfoom lijdt. In 2009 werd deze zeldzame vorm van lymfklierkanker voor het eerst bij hem vastgesteld.

In 1972 richtte Allen met Bill Gates Traf-O-Data op, dat computers verkocht die verkeersdata kunnen opslaan en analyseren. Drie jaar later staakte Allen zijn studie om opnieuw met Gates ‘Micro-Soft’ op te richten. Het bedrijf maakte software voor kleinschalige toepassing, zoals computers bij mensen thuis. In de jaren tachtig verliet Allen Microsoft om gezondheidsredenen.

Microsoft ontwikkelde voor IBM het besturingssysteem DOS (Disk Operating System) en bracht later Windows op de markt. Gates zegt dat hij een „gebroken hart” heeft na het verlies van „een van mijn oudste en meest dierbare vrienden”. Na zijn vertrek bij Microsoft richtte Allan zich op liefdadigheid. (NRC)