Naakt door het braaksel in de wc bij initiatierites binnen het Leidse corps

Aspirant-leden van de Leidse studentenvereniging Minerva moesten tijdens ontgroeningen naakt door ondergekotste wc’s kruipen en werden naakt een kwartier lang met een brandslang ondergespoten. Leden van de vereniging werden tevens uitgedaagd elkaar anaal te penetreren met een vinger. Binnen de vereniging heerst daarnaast een „drankcultuur” en een gebrek aan gedeelde normen en waarden. Bepaalde groepen leden zouden invloedrijker zijn dan anderen, zich boven de rest verheven voelen en daardoor makkelijker wegkomen met misstanden.

Op die excessen is te weinig toezicht. De vereniging „verkokert” in verschillende groepen waar soms een „grimmige cultuur heerst”, waarschuwen oud-leden. Dat blijkt uit onderzoek van NRC naar de cultuur binnen de studentenvereniging. Aanleiding daarvoor is een vorige maand binnen de vereniging aangekondigde „cultuurverandering”. Die volgde na meldingen van leden en oud-leden over misstanden binnen de vereniging, waarna een intern onderzoek werd ingesteld. Prominente reünisten hebben dit voorjaar het bestuur van de vereniging opgeroepen in te grijpen. Zij waren geschrokken over verhalen die rondgingen over gedwongen alcoholgebruik, fysiek geweld en „vernederende” ontgroeningen. Om duidelijkheid te krijgen over welke incidenten echt gebeurd zijn, had het bestuur van de vereniging al eerder besloten een onderzoek in te stellen.

Lees het hele verhaal: Bij Minerva halen de tijden de mores in