‘Malek F. had terroristisch motief’

Steekpartij

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Malek F., die in mei drie mensen neerstak in Den Haag, een terroristisch motief had. Uit een rapport van deskundigen en afgeluisterde gesprekken leidt justitie af dat F. was geradicaliseerd.

In gesprekken met zijn broer en moeder heeft de 32-jarige Syriër gezegd dat hij had verwacht dat hij na zijn daad „weg zou gaan als martelaar”. [...] Beschouw mij als een soldaat van de soldaten van God.”

Dat bleek maandag bij een pro-formazitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar verdachten van terrorisme terechtstaan. F. had het in de gesprekken over „ongelovigen afslachten”, zei officier van justitie Simon Minks.

Volgens zijn advocaat Willem Korteling handelde F. niet uit een terroristisch motief. Tijdens de afgeluisterde gesprekken was F. psychisch niet in orde, stelde de raadsman. Korteling noemt de mogelijkheid van een „religieuze psychose”. F. werd al eerder korte tijd opgenomen bij de ggz-instelling Parnassia in Den Haag. De psychische problemen van F. zouden zijn ontstaan nadat zijn vader was verdronken op de vlucht uit Syrië.

Malek F. blijft in voorarrest in de gevangenis in Vught. De volgende zitting is in januari. (NRC)